fredag den 23. december 2016

Noma (II)

Noma er et sted som få andre. Et sted der går til yderligheder, det er som om menuen er et slags radikalitetens manifest, en hyldest til konsekvens og omhyggelighed. Man efterlader Noma imponeret og dybt taknemmelig for, at det sted findes.

Besøget på Noma for to år siden var en overvældende emotionel oplevelse. I går var den mere intellektuel. Hvor retterne dengang fremkaldte minder, længsel og en mærkelig gemt kærlighed, var det denne gang en mere legende oplevelse, hvor hver ret rummede en klar idé, som det var en storslået intellektuel og sanselig fornøjelse at afkode.


Et fascinerende spor at følge er hvordan ideen om balance angribes. Det synes ikke at handle om at få retten til at balancere som sådan, men derimod at fokusere på et element og så dyrke det, udfolde det, og på den måde nærmest transcendere det. For eksempel den sødligt fede jomfruhummer sammen med sødligt fede grillede løg og sødligt fed rosenolie. Er man ikke opmærksom, fanger man simpelthen ikke kompleksiteten i præcis dette - at man zoomer ind på et særligt aspekt og derinde opdager nye detaljer og ny rigdom.

Menuen denne gang var mere kødbaseret; skaldyrene var en slags hovedtema og de blev vist frem som noget af det første, en slags præsentation af hovedkaraktererne - mens de endnu var i live.Vinen er sublim og lever fuldt op til radikaliteten i menuen. Parringen er flere steder fuldstændig genial, intet mindre. Og et smukt formet forløb mod det mere og mere oxiderede: Fra den friske, gærprægede Strohmeier Lysegrøn 3 over Tschidas let orange Himmel auf Erde Maische II, videre til den botrytis-prægede og tanninrige Riffault Akméniné og til slut i det spor Tissots ekstremt oxiderede vin jaune-lignende Savignin. Helt fantastiske vine, som understregede nuancerne og radikaliteten i serveringerne.

Måske er det alligevel her man kan spørge om det ikke er et kompromis at servere central- og sydeuropæisk vin på en restaurant der så entydigt og konsekvent går efter det lokale og nordiske og som på alle andre områder går hele vejen i forhold til selv at producere og udvikle? Jeg ved det ikke og det er sikkert diskuteret omfangsrigt før. Jeg ville selv meget nødigt have undværet den sublime vinmenu. Vi startede iøvrigt med en himmelsk æble/gran-juice som fungerede fantastisk i stedet for champagne.


En tur rundt i køkkenerne giver et indblik i den ekstreme omhyggelighed og den enorme forarbejdning, der ligger bag de på overfladen enkle retter.

Jeg er ingen madekspert og det her er selvfølgelig ingen ‘anmeldelse’, ligesom iøvrigt alt på den her blog heller ikke er det. Blot refleksioner fra en lægmand.

Tak.


2 kommentarer:

Theresa williams sagde ...

Hej, jag är Theresa Williams Efter att ha varit i relation till Anderson i åratal, he broke up with me, I did everything to get him back, but everything was in vain, I wanted him back so much because of the love I Har för honom, jag bad honom med allt, jag gjorde löften men han vägrade. Jag förklarade mitt problem för min vän och hon föreslår att jag hellre skulle kontakta en stavningskastare som kunde hjälpa mig att ställa en stavning för att få tillbaka honom men jag är den typ som aldrig trodde jag hade stavat, jag hade inget annat val än att Prova det, jag Mailade stavningskanalen och han sa till mig att det inte var något problem att allt kommer att vara bra innan tre dagar, att min före kommer tillbaka till mig innan tre dagar, han kastade stavningen och förvånansvärt den andra dagen, det var runt 4 pm. Min ex ringde mig, jag var så förvånad, I answered the conversation and all he said was that he was so sorry for everything that he wanted me to return to him that he loves me so much. Jag var så glad och gick till honom som var hur vi började leva tillsammans lyckligt igen. Since then I have loved that someone I know who has a relationship problem, I would be helpful to such a person by referring him or her to the only real and powerful spelling provider who helped me with my own problem. Email: {drogunduspellcaster@gmail.com} du kan maila honom om du behöver hjälp i din relation eller något annat fall.

1) Kärleksspell
2) Lost Love Spells
3) Skilsmässa Spells
4) Äktenskapsstavar
5) bindande stavning
6) Breakup Spells
7) Förvisa en tidigare älskare
8.) Du vill vara befordrad på din kontor / Lotteri stavning
9) vill tillfredsställa din älskare
Kontakta den här stora mannen om du har något problem för en bestående lösning
Genom {drogunduspellcaster@gmail.com}

Hindberry Fruchtwein sagde ...

great review, wonderful