mandag den 28. december 2015

2010 Ferme la Sansonnière, Grolle Noire


Mark Angéli laver vin i Anjou, Loire på Ferme de la Sansonniere, et af foregangsdomænerne for biodynamisk og naturlig vin i Loire. Grolleau’en her er en smule atypisk i forhold til andre jeg har smagt, hvilket nok skyldes vinificeringen, som vel er en slags carbonique (døm selv, man kan læse om den her hos wineterroirs). Den er ihvertfald mere blåtonet og tæt i stilen end mange andre grolleau’er.

Men det gør jo ikke noget! I duften er der først og fremmest et væld af lakrids - lakridspulver og -rod, anis, salmiak. En elegant vanilieagtig (ikke fad) tone ligger sammen med frugten af kogte blåbær og jordbær, og lidt mere snavsede toner af kål og bildæk er der også.
Sødmefuld, slank frugt i smagen, blød og rund til at begynde med, men syren kommer med fra midten og kraftige tanniner lukker rigtig flot. Eftersmagen er nærmest champagne-agtig med kridt og gærtoner. Den særlige vinificering hvor druerne presses gradvist i selve tanken under den lange maceration af tyngde ovenfra giver kraftige tanniner pga. skalkontakten, men ingen grønne/bitre tanniner fordi det foregår så nænsomt.
Der er en fersk og sprød struktur her og det er en skønt læskende vin, alligevel med masser af - egentlig ret klassisk - vinøs ‘storhed’ i form af bredde og kompleksitet. En flot vin, dog var én flaske nok for nu. Rosforth importerer, 175,- i Le Pinard.

Ingen kommentarer: