onsdag den 14. marts 2012

Pinot Nerolli

Carlo Merolli og Fabio Simoncini fra Cibi e Vini bød op til dans med dronningen - Pinot Nero - på Christianshavn. Et flot line-up med pinot fra Toscana, Piemonte, Trentino og Alto Adige sammen med lækre tallerkener med antipasti fra Cibi e Vini. Det er en suveræn ide at samle pinot'erne på den her måde. Vi tager dem sydfra:

Toscana

Podere Fortuna, Coldaia Pinot Nero Toscana IGT 2006, 2007, 2009
Jeg lægger ud med pinot'erne fra Podere Fortuna, hvis Alessandro Brogi var med på smagningen. Alle pinotstokke er plantet i 2001, så det er ifølge Brogi unge og følsomme planter, som er ekstra modtagelige for årgangsvariationer. Dertil skal man lægge at kvaliteten stiger markant fra år til år i, når stokkene er så unge. Alle vinene lagrer et år på barriques, den kvalitative forskel ligger i parcellernes beliggenhed og eksponering og i macerationstiderne, som øges opefter.

Coldaia 2009 har en skøn, intens duft. Kødfuld med røg og let fudge-sødme og et frisk-bittert element af stilke/grønne grene. Smagen har blød frugt forrest og store, flotte tanniner i finishen. Høj syre og lang eftersmag. Barolistaens pinot! 2007 Coldaia har en mere udviklet sødme i næsen med lidt cola og sødlakrids sammen med den røde frugt. Blød i munden med lidt balsamiske toner i syren, som er lavere end 09'eren. Ingen tanniner her og i det hele taget lidt mere mellow, men objektivt set mere balanceret og moden. 2006 Coldaia er rank og elegant med flot udvikling i næsen med underskov, moskus og blød, rød frugt. Meget fine kirsebær i smagen. Virker mere spændstig end 07'eren.

Podere Fortuna, Fortuni Pinot Nero Toscana IGT 2007, 2009
2009 Fortuni er frisk i næsen med rød frugt, røg og grønne (bøge)blade. Frisk struktur i munden med masser af sval jordbær og lette tanniner. 2007 Fortuni har sødlig karamel og lakrids (labre larver!), moskus, tørre grene sammen med en afdæmpet frugt. Meget flot rød frugt i smagen og en intens finish med god lakrids og bid.

Podere Fortuna, MCDLXV Pinot Nero Toscana IGT 2007, 2009
2009 MCDLXV har en vidunderlig duft med en lækker sødme af jordbærmarmelade og lakridskaramel og en bitter kærvhed a la nykværnet kaffe og grønne grene, der giver kant. Fantastisk struktur i munden med superblød frugt og kalkede tanniner underneden. Lakrids og jordbær ud i finish. Igen ligesom med Coldaia og Fortuni 07 vs 09 er der mere sødme i næsen hos 2007 MCDLXV med jolly-cola, sødlakrids og næsten hvidvinsagtig spændstighed a la lychee-frugt. Igen: Meget balanceret og sikkert mere elegant end 09'eren i smagen, men ikke heæt så intens og heller ikke så lang. Måske er det den nebbiolo-kalibrerede smager, der (fejlagtigt?) foretrækker de lidt hårdere 09'ere?

Lanciola, Riccionero Pinot Nero Toscana IGT 2003, 2004, 2004
Hos Lanciola er pinot-fortolkningen mørk, ikke kun i farven, men også i kroppen, Det er ikke helt sikkert at jeg ville have fanget pinot i en blindsmagning her, men det er alligevel interessante vine, som tiltalte mig ret meget med flot struktur og blød, mørk pinot-frugt. Minder faktisk lidt om Cabanon Noir i stilen. 2003 Riccionero har en del vingummi og bitterlakrids - fin sødme og god tanninstruktur. Men virker en smule brændt med lav syre og markant bitterhed. 2004 Riccionero er friskere og grønnere og har en slank stil i den (meget relativt!) mørke bærfrugt. Godt bid i balanceret finish med velkomment tanninafslutning. Flot vin, hende ville jeg gerne tilbringe en aften med. 2005 Riccionero: Oj, chokolade! Og asfalt, sammen med  appelsin og krydderurter i den intense duft. Mindre vingummi-agtig i frugten i smagen, masser af citronskal. En interessant pinot med masser af finesse og en dyb syre.

Piemonte

Cascina Baricchi, Pinot Nero Langhe 'Brigante' 2004, 2005, 2006
Med Baricchis pinot'er er vi tydeligvis i piemonte. 2006 Brigante har masser af rød, ligefrem frugt og den typiske langhe-lakrids. Flot kerne i frugten; koncentreret og med høj syre. 2005 Brigante er markant mere interessant i næsen med en rigtig flot dybde og kompleksitet med lakrids i alle afarter i front sammen med sødlig jordbærfrugt og svampe/underskov. Balanceret i smagen og med god struktur, fin 'sød' syre. 2004 Brigante har en flot udviklet kerne med mandelmasse, rød frugt og anis. Slank i stilen og elegant, men lige her på dagen foretrækker jeg nok 05'eren af de her tre flotte piemote-pinot'er. Brigante lagrer 2 år i 10% nye barriques.

Trentino & Alto Adige

2009 Alto Adige Pinot Nero
Intens, grenet næse - intens og meget tiltalende. Rarbarber og anis. Lidt svagere i munden med slank og frisk rød frugt. Fin lakridsrod i finishen. Rigtig Sydtyroler, love it!

Haderburg laver en serie af spumante og hvide og så disse to pinot nero'er som lagrer hhv et år på brugte barriques og to år på brugte og nye. Markerne ligger tæt på Mazzon i det sydlige sydtyrol ikke langt fra Foradoris marker på den anden side af grænsen til Trentino. 2009 Hausmannhof Südtiroler Blauburgunder har en meget smuk duft med en utrolig krydring af citrontimian, lauerbærblade og kørvel sammen med en intens æterisk sødme (lim). Meget let og saftet struktur i smagen: Frisk, elegant og med en lille delikat sødme. 2008 Hausmannhof Südtiroler Blauburgunder er dagens vin, en helt fantastisk næse med marcipan, sødlakrids, friske krydderurter og intens sødlig rød frugt. Stor fylde og smukt forløb, og megaintens finale med en tæt, næsten bolcheagtig intenistet. Vi er langt oppe i 90erne her, wow!

2010 Pinot Nero Dolomiti IGT har lycheefrugt og hindbærbrus i duften og er vildt ung og frisk i munden. Hindbærsaft med en lille kalket understrøm og bittert pift. Er ligesom IASMAs 2010 Pinot Nero Trentino på den enkle side i denne smagningssammenhæng, men gør helt sikkert lykke ved bordet. Meget friske, slanke og velbalancerede vine begge to, med et lille forspring til Pojer e Sandri her på dagen imho.
2004 Rodel Pianezzi Pinot Nero Dolomiti IGT har en røget, asfalt- og lakridstonet næse med en flot kerne af tæt, rød frugt. Temmelig bitter i smagen med engelsk lakrids og gorenjebær, men i den stærke finish kommer bitterheden til sin ret med et godt bid som bakkes op af en moden frugtsyre. Lagrer et år på små fade.


En smuk tur i det italienske pinotlandskab, som tegner et alsidigt billede af druen - uden at dens karakter fortabes af syne. Pinot'erne fra Trentino og Alto Adige har ikke uventet en markant friskere, mere mineralsk og slank profil, hvorimod udgaverne fra Toscana har en delikat sødme som også klæder den slanke frugt. Haderburgs Riserva og Fortunas MCDLXV var de største oplevelser i dag. I andet led 2005 Brigante, Garliders Blauburgunder, 2009 Coldaia og 2004 Riccionero. Men der er høj kvalitet og store fornøjelser at hente i alle vinene her, især selvfølgelig hvis man viser dem opmærksomhed ved bordet.

6 kommentarer:

Finare Vinare sagde ...

Strålande rapport, Niels! Sakligt och genomskinligt.

Av dem vi smakat är nog Coldaia 06 favoriten.

Ingen alkoholvarning på Hausmannshof? Man kan läsa minst 14,5 mellan raderna. Tre år på ek låter också lite farligt ;)

Piu Rosso sagde ...

Tak, FV!

Jeg ser kun 13% og to års lagring (1+1 nye/brugte) for Haderburg 08 Riserva på hjemmesiden - og følte umiddelbart hverken alkohol- eller egalarm.
Tjek evt. scheda'et her:

http://www.haderburg.de/lang/IT/pagine/dettaglio/menu_prodotti,17/hausmannhof_pinot_nero_riserva_,27.html

Men sandt er det at måske især med en drue som pinot nero, har de lettere vine det svært til en smagning. De 'store' trædder frem og fx. basisvinene fra Pojer og IASMA bliver kørt helt over, selvom de er fremragende på middagsbordet via deres friskhed.
Haderburgs Riserva havde en koncentration på bagkanten som var imponerende og somviste et ekstra gear i forhold til de andre. Finishen fik mig med det samme til at tænke på Cerbaionas 06-brunello faktisk. Samtidig har den Alto Adiges kølige spændstighed, som toscanerne måske kommer til at savne lidt når man kommer op i den her riserva-stil.

bedste hilsner,
Niels

VinKreutzer.dk sagde ...

Tak for gode noter. Det bekræfter endnu engang at Pinot Nero kan udvise særdeles gode takter i Italien.

Jeg har prøvet et par af ovennævnte og er stort set enig med dig i noter. Har du prøvet Fontodi, Pinot Nero fra Otto Suenson? Det er virkelig gode sager.

Hyg dig

Frederik VinKreutzer.dk

Piu Rosso sagde ...

Hej Frederik!
Jeg har ikke smagt Fontodis Case Via - jeg vidste faktisk ikke at de lavede en pinot, tak for tippet! Den lyder spændende og toscansk pinot virker til at have noget at byde på, selvom det ikke ligger lige for. Det er nok temmelig afgørende hvor højt markerne ligger, kunne man forestille sig.
VH Niels

carlo sagde ...

Felsina laver også en glimrende Nero di Nubi fra deres Farnetella gård i Colli Senesi.

Piu Rosso sagde ...

Interessant med Felsinas Farnetella-pinot, Carlo! Den ville jeg gerne smage. Det virker dog som om de er holdt op med at producere den? Jeg kan senest finde spor af årgang 04 og Brandis har ikke haft den siden 03.

Forresten var smagningens showstopper, Fortunas passito, et vidunderligt festfyrværkeri af kastagner, nødder, farin, karamel, honning, hyldeblomst, bagte æbler og masser af hvide roser - intens sødme i smagen og alligevel balanceret og frisk. En varm anbefaling til alle som holder af søde vine (og hvem gør ikke det?!).

/ Niels