torsdag den 15. september 2011

2008 Cabanon, 'Cabanon Noir' Pinot Nero Provincia di Pavia IGT


Vi fejrer valgaftenens udfald med en gang pinot! Der dyrkes enormt meget pinot nero i Lombardiet, hovedparten går til produktion af mousserende vin, men der aftappes også rødvin på druen. Her er det fra Provincia di Pavia IGT'en i det sydvestlige hjørne af Lombardiet. Elena Mercandellis Fattoria Cabanon anvender Bourgognekloner af pinot noir - dyrket højt, økologisk og med lavt udbytte.

Mørk rubinrød farve med purpurskær. Skøn næse af friske svampe, dækgummi og dyb, mørkerød frugt af kirsebær. Også jord og en grøn krydret karsetone og med luft en virkelig delikat, æterisk sødme i de modne kirsebær og masser af lim-toner fra lang maceration.
Enormt saftig og lækker frugt i munden. Overraskende mørk og med en blød, læskende smagsprofil. Masser af modne, saftige kirsebær og lette solbær, grøn-bitter krydring og en kerne af tjæret og jordet tannin som tager til og sikrer godt bid i finish. Røg og moden, saftig frugtsyre åbner eftersmagen, som er imponerende lang - frugten slipper ikke sådan lige og fader langsomt ud sammen med levende frugtsyre og tobaktoner. Man tænker wow og får lyst til mere. Enkel, men på ingen måde simpel - og fremfor alt med en flot, koncentreret frugt og forførende stil.
Producenten oplyser ikke tekniske informationer på hjemmesiden (eller mail), men der er sandsynligvis tale om lang maceration (20+/- dage) og en kortere modning på botti. Det er fremragende det her, friskt og ligetil og alligevel med pirrende kompleksitet og dybde. Selv korrigeret for den specielt gode stemning i aften, bliver det til mange point:-) 105 kr (89 kr i blandingskasse, se hjemmesiden) hos Cibi e Vini.
90

2 kommentarer:

Italienska viner sagde ...

Wow, ännu ett villebråd att ställa in kikarsiktet på. Vi håller just på att prova Cascina Tavijn's ruché och barbera d'Asti, som också ingår i Cibi's Donne e Vini-kampanj. Vi börjar mer och mer komma till insikt om att det verkar vara de unga, italienska kvinnorna som levererar de mest intressanta vinerna just nu?

/Patrik

Piu Rosso sagde ...

Ja, Patrik - der tegner sig et mønster og det er godt set af CeV! Vi kipper med flaget for både kvindelige partiledere og vinmagere i dag:-)

Tavijns Ruché har jeg også liggende og er meget spændt på - endnu mere nu efter at have læst din skønne beskrivelse! Men i aften fortsætter vi med pinot: Nals Margreids AA PN Mazzon er endnu bedre end Cabanon - mere klassisk pinot, næsten rosatofarvet og med en fuldstændig vidunderlig kompleksitet og renhed i næse og mund! Der skulle altså kun et par rigtig gode udgaver til at omvende denne pinot-skeptiker:-) Næste pn-station kunne være IASMAs, som du har skrevet så varmt om.
God weekend - VH Niels