onsdag den 12. marts 2014

NomaVi har set noget som vi ikke vidste fandtes. Noma er langt ud over velsmag og håndværk - det er en oplevelse som taler dybt ind i sjælen. Kombination af radikal minimalisme og ekstrem raffinement er nærmest chokerende - retter centreret omkring et stykke knoldselleri, rødbeder eller en porre. Jeg havde forventet radikalitet af Noma, men ikke den som blev serveret her - det er modigt og genialt og man efterlades rystet med tårer i øjnene. Noma handler på en måde om alle de rødbeder man har spist, de blade man puttede i munden som barn, det søpindsvin man ledte efter, den skov man kender, de kartofler man gravede op, de bær der overraskede, den efterladte frugt i græsset, den strand man frøs på. Det hele opsummeres, koncentreres og konkluderes så man sidder dybt bevæget og opløftet tilbage efter en rejse ned gennem sit liv med naturen og ingredienserne. Jeg er taknemmelig og anbefaler alle at tage denne rejse og se sig selv og sit ophav i et nyt lys.

Vinmenuen er naturligvis en historie for sig. Flere af producenterne er bekendte hvis man kender importørerne på den københavnske naturvinsscene - Rosforth, Pétillant, Osterreich etc. Det er ikke store etiketvine, tværtimod, men originale og levende naturvine, som med deres kombination af vildskab og slank elegance er helt i tråd med Noma’s stil. Parringerne er sublime, det er første gang jeg har oplevet så komplekse sammenhænge mellem vin og mad, igen og igen ned gennem menuen. Vinene er som geniale orkestreringer der fremhæver og understøtter musikkens ideer, elementer og udtryk - som lyssætninger der trækker nuance efter nuance frem i retterne.

Tak.


3 kommentarer:

Red Scream sagde ...

Verkligen coolt Niels! Hoppas också jag får uppleva Noma någon gång. Ha det flott! /Ulf

Finare Vinare sagde ...

Fint skrivet!

Geniala orkestreringar. Sug på den Livets Goda... som bestraffade Mathias Dahlgren med en uppseendeväckande dålig placering enbart pga just den typen av vinprogram.

Lessrof sagde ...

Poetiskt vackert och mycket välformulerat. Man förstår att du är tagen och jag blir för första gången verkligen sugen på att få uppleva detta trots kostnaden.