onsdag den 3. februar 2016

2011 Foradori, Vigneti delle Dolomiti Teroldego

Elisabetta Foradori er en af foregangskvinderne både for en ny og mere naturlig måde at anskue vinproduktion på og for Trentinos opblomstring. Foradoris naturligt vinificerede hvidvine er nogle af de bedste hvide i Italien overhovedet efter min mening. Her er det mere basis, Foradoris første succes-vin, teroldegoen fra Rotaliano. Biodynamisk, spontangæret på cement, lagret et år på store fade og cement, ufiltreret.

Kraftig, mørkt-æterisk duft af kul, ruskind, tobak, malt, sødlakrids og med stor, blød frugt af syltede brombær og fuglekirsebær. En virkelig flot og stor duft, som her med lidt modning er superintens og interessant.
Smagen er tæt, vinøs og på sin vis saftig i sin blanding af brombær, sorte kirsebær og tørrede, mørk-søde dadler. Det er en helt tætfarvet vin, nærmest sortrød, og smagen er også kraftig, frugtig og blød med rigtig fin, sød krydring af karry, kardemomme, sødlakrids og lidt fad plus lette tanniner der slutter af. Eftersmagen er fyldt med elementerne fra næse og mund og er noget af det sjoveste.

En skøn vin! Meget sjovere og mere sympatisk end fx. skamsprøjtet bordeaux i nogenlunde samme stil. Hele 90.000 flasker laver Foradori af den her vin, så det er ikke engang særlig nicheagtigt. Bichel importerer Foradori.

2 kommentarer:

Ingvar Johansson sagde ...

Håller verkligen med dig i allt du skriver men vill också slå ett slag för hennes båda natur-teroldego. Gillade dem inte alls vid första provningen men de växte verkligen med lagring. Skulle tro att de Niche har på lager är möjliga att dricka med lite luftning.

Piu Rosso sagde ...

Hej Ingvar! Ja det her er jo klart basis, men hvilken! Jeg har ikke smagt de amfora-røde, men vil virkelig gerne. Bichel har dem også. De hvide i enkeltmarksserien er jo formidable!
VH Niels