søndag den 3. juni 2012

2005 Passopisciaro, Sicilia IGT


Andrea Francetti etablerede i 2000 ejendommen Passopisciaro i Castiglione di Sicilia på den nordlige side af Etna. Nerello mascalese-stokkene her er 60-80 år gamle og vokser på 8 hektar i 1000 meters højde. De er først fuldt modne i november og høstes med meget lavt udbytte på 30 hl/ha. I 2005 var man ikke begyndt at aftappe enkeltmarker, så denne Passopisciaro indeholder også de bedste druer fra de fire crus Rampante, Sciarnuova, Chiappemacine og Porcaria, som fra 2008 aftappes enkeltvis i Contrade-serien. Lagrer 12-18 måneder i store fade og gamle barriques.

Transparent rubinrød farve med små tendenser mod tegl. Åbner med en vidunderlig duft af træ, hø, kompot af rabarber og hindbær sammen med subtile, sødlige fadtoner af underskov, tobak, anis og karamel. Næsen falder i styrke med luft og drejer i en æterisk og renere retning med anislikør, lim, menthol, mørke mineraler og en spidst lysende og næsten blomstret rødfrugt. Hele tiden er der en lillebitte tone af humle som er typisk for nerello og som er det eneste (hvis noget overhovedet) som ikke ville placere denne næse som pinot hvis prøvet blindt.
Smagen kræver også lidt luft, men samler sig så til en utrolig elegant rødfrugtig mund. Vildt høj, spids og intens syre som matches af den lige så slanke frugt. Det er saftigt, balanceret og meget elegant! Tanninerne sikrer en god, struktureret finish, men igen meget aristokratisk - de er slet ikke upfront som fx. hos Terre Nere's eller Calabretta's Etna'er. Eftersmagen er lang med den meget syrlige røde frugt forrest sammen med menthol, humle og toner af underskov og frisk løvtræ, som faktisk er med hele vejen fra midten af forløbet.


Det her er superelegant og virkelig velformet - en kølig, harmonisk og slank vin, som trædder uden vaklen på tåspidserne. Meget pinot-agtig og med en fascinerende lethed og kompleksitet, samtidig med en tændt intensitet i både frugt og syre. Varme anbefalinger! €23 hos Mair-Mair.it - nyere årgange importeres til DK af HJ Hansen til en højere pris.
92

Wine Virtuosity har meget læseværdige posts fra og om Sicilien - her om Passopisciaro.

8 kommentarer:

Ingvar Johansson sagde ...

Görsta Etna-vinet jag provade. Mair.Mair är ju en klart intressant webshop med riktigt bra priser.

Finare Vinare sagde ...

Det här låter ju fantastiskt, Niels!

Mair-Mair - oj, vilket sortiment på blauburgunder från Sydtyrolen. Här kan man lätt shoppa loss... vad kostade frakten till DK?

Piu Rosso sagde ...

Orv ja, Ingver - det ser jeg først nu, spændende duet med munjebel, den har jeg stadig til gode at smage. Der er en helt procent mindre alkohol i 05'eren end din 06'er (13,5), det understreger måske særligt det meget elegante udtryk.

FV - ja, mair-mair har (ligesom enovit.it) et virkelig godt sydtyrol-sortiment! Jeg shoppede selv blauburgunder-riservaer fra Hofsätter, Girlan og Haderburg. Priserne er rigtig gode, men desværre koster det på fragten: €44 for 1-18 flasker til DK..

VH Niels

Thomas sagde ...

Hej Niels,

Det er virkelig mange år siden jeg har smagt denne vin, men kunne rigtig gode lide den.

Nu så jeg den så her for nylig i HJ-Hansen på tilbud (tror det var 2008 årgangen)...2 for et eller andet jeg ikke lige kan huske. Skulle lige til at købe den og så kiggede jeg på Alk%...gisp!!!...15,5% tror jeg der stod. Det skræmte mig nok til at stå af.

Hvad er der lige sket der?

Generelt kan jeg slet ikke lide Francetti's vine fra Trinoro ejendommen i Toscana...de er overdrevet barrique præget, men denne her var noget helt andet.

Bedste hilsner,
Thomas (Mad About Wine)

Piu Rosso sagde ...

Hej Thomas!
Ja, 15,5 lyder helt sort! Jeg så godt 08'eren hos HJ og ærgrede mig over at jeg ikke nåede at slå til - men det gør jeg ikke længere, 15,5% ville også have afskrækket mig.
Og det er underligt for slank elegance er netop indtrykket her i 05'eren.. Alkohol-%'en er 13,5 i 05, 14,5 i 06 og 14 i 07. Af alle vinene t o m 2010 (inkl enkeltmarkerne fra 2008 og frem) er det kun 08'erne som kommer over 15%, så det tyder dog på en årgangsvariation.
Jeg går udenom 08 næste gang jeg skal smage Passopisciaro;)

Bedste hilsner,
Niels

Finare Vinare sagde ...

Man kan bli överraskad... i måndags förra veckan fick vi prova 11orna från Frank Cornellissen. Alla höll 15% och visst märktes det väl här och var, men det blev aldrig störande. Särskilt den ljusa dansanta Rosso del Contadino lyckades trolla bort alkoholen trots att den var lättast och friskast i uppställningen...

Piu Rosso sagde ...

Det er interessant, FV! Det må smages. Winewise har fået få Contadino 9 (2011), ellers er det vel www.gallienoteca.it

VH Niels

Thomas sagde ...

Tak for svaret, Niels.

Var lige forbi HJ Hansen - det er "kun" 15,0% alkohol der er i 2008'eren.

;-).

Bedste hilsner,
Thomas