torsdag den 7. juni 2012

2005 Tenuta Montanello, Barolo


Tenuta Montanello ejer størstedelen af Montanellomarken i Castiglione Falletto, hvor nebbiolostokkene er fra 1943 (40%) og 1992 (60%). Vinifikationen er semi-moderne (med hældning mod sidstnævnte), bl. a. foregår de to års lagring på barriques.

Rubinrød farve med antydning af tegl. Nebbiolonæse i mørk stil med tjære, piratos, mørkt læder og tørre blomster. Grønsød krydring af kørvel, stegte løg, kanel og vanilie. Frugten har klokkeren solbær(vingummi) og den kraftige stenfrugtsagtige syre ligger som et diskantbånd øverst. God, mørk og syrlig næse - men ikke så intens.
Hård og lidt firkantet i smagen, mørk og brydsk i både frugt og struktur. Dejligt voldsom syre og grusede tanniner i et tobakket forløb, som især åbner for fuld drøn forrest i munden. Syre og frugt kulminerer i et virkelig godt, heftigt bid sammen med tanninerne i finishen, men det er en lidt kort finale og der er ikke så meget krudt tilbage til eftersmagen, som har lovlig meget alkoholpræg i udklangen af kanel, læder og syrlige bær. 

Som udgangspunkt en rigtig god og seriøs Barolo i en mørk og kantet stil. Den er dog på ingen måde elegant og balancen er mangler også lidt, så selvom kvaliteten er høj, slår den svage årgang igennem her. Den er ikke på niveau med fx. Germanos 05'er fra Serralunga, dog er det med den vilde struktur en glimrende ledsager til mad, som kræver noget modstand. 199,- i Føtex Food, har været på udsalg til 139,- hvilket trods alt er imponerende for en Barolo i det her kvalitetsleje. 
88

3 kommentarer:

Fredrik sagde ...

Hallå, jag blev förtjust i 06:an som verkar vara mer elegant enligt dina noter om 05. Tänkte besöka dem nu i september/oktober! Även producenten Rocche Costamagna har jag kikat lite på.

Piu Rosso sagde ...

Hej Fredrik! Ja, det lyder i sandhed som om 06'eren er af en anden støbning. Den ville jeg gerne smage, for der er mange ting ved den her vin jeg godt kan lide, det balancerer bare ikke helt. Ved du foriøvrigt hvorfor nogle har 'montanello' på etiketten og andre ikke? De virker ikke til at have andre marker og hjemmesiden nævner ingen enkeltmarksaftapning.. Hr. Merolli importerede foriøvrigt Montanello tidligere.
Vh Niels

Fredrik sagde ...

Jaha, vad konstigt. Har ingen aning men jag kan ju fråga ifall de är hjemme i september ;)