tirsdag den 25. marts 2014

Tenuta la Ghiaia, LigurienTenuta la Ghiaia i Ligurien er et moderne vinhus, som indkorporerer og eksperimenterer med nogle af de gamle teknikker, man også møder hos producenter af naturvine - fx. maceration af hvidvinene, spontangæring, amforaer, sur lie lagring og (æggeformede) cementtanke. Interessant er det, Carlo Merolli importerer.

Tenuta la Ghiaia, Colli di Luni ‘Ithaa’
Ren vermentino fra Ligurien. Macereret i 7 dage og lagret ni måneder sur lie på tonneaux og stål. Spontangæret og aftappet uden filtrering eller klaring. 40-årige stokke, 2500 flasker.

Mørkegul farve. Hø, nykløvet lærketræ, bivoks, vådt mos, gule æbler, bergamotte, flødekaramel og ruskind i duften. Godt med macererede og let oxiderede toner, det er rigtig flot.
Smagen følger op med elegant intensitet, friskhed og dybde. Frisk og levende syre i en olieret tekstur. Masser af fennikel/thaibasilikum sammen med modne spisedruer, bivoks, clementinskal og bergamotte-agtig floralitet. Er egentlig fyldig med de 14% alkohol og den intense struktur, men virker nærmest let i kraft af friskheden og balancen. 
En speciel og vidunderlig macereret hvidvin med et særligt aromaspil og meget flot balance. Længde, originalitet og klasse! 175 kr.
922011 Tenuta la Ghiaia, Colli di Luni ‘Undicinone’
Den røde bror er et blend af sangiovese, merlot, vermentino nero og massaretta. Koldmacereres i to dage og efterfølgende i tre uger i stål. Lagrer på stål og cement et år.

Helt tæt mørkeviolet farve. Duften er intenst frugtig med hyldebær, søde kirsebær og blommekompot og der er en mørk krydring af chokolade, kardemomme, sort peber.
Meget fyldig i smagen, intens og kraftig i teksturen med tæt frugt af hyldebær og blomme. Syren er høj og saftig og finishen har uslebne tanniner og kølig mint. 
Det er på samme tid en frisk og tung vin. Den er herligt ung her med masser af syre og saftighed og det gør at den koncentrerede frugt og høje alkohol ikke bliver alt for meget. Og befriende med en tæt og ambitiøs vin som ikke er fadet - krydderier er der masser af i frugten, så den behøver det ikke. En flot og vellavet vin, god til kraftige kødretter. 129 kr.
88
 

3 kommentarer:

Piu Rosso sagde ...

PS. En prøvekasse med to af hver af disse og basisvermentinoen 'Atys' koster 745,-

Italienska viner sagde ...

Dessa har jag helt missat. Låter verkligen intressant så det får vi råda bot på! Börjar bli hög tid för en Carlo-visit, för vår del.

/Patrik

Piu Rosso sagde ...

Hej Patrik - ja den hvide her er rigtig flot. Fra Carlo kan jeg også anbefale Sorbaianos Vin Santo som var en åbenbaring, Barricchis Et Voila 01 som er på tilbud, rigtig flot og frisk. Og som en seriøs bang for the buck hverdagshvid Zerbainas Albana di Romagna 09, som stadig er helt frisk
God safari;)
VH Niels