søndag den 7. september 2014

2004 Gratius & Fossacolle [Revisit]


Vi tjekker tilstanden på to af de 2004-toscanere vi har lagt til lagring i kælderen. 2004 var som bekendt et strålende år i hele Italien og vi ser på hvordan det går her efter 10 år med vine fra hhv. Chianti Classico og Montalcino. Der er en del bundfald i begge flasker, men de er stadig i topform, det står klart med det samme.

Il Molino di Grace, Gratius er en IGT på ren sangiovese, økologisk dyrket på en enkelt parcel, høstet med 22 hl/ha, macereret på stål i tre uger og lagret 11 måneder på nye og etårige barriques og tonneaux. Grace lagrer aldrig længere end det lille år, men prioriterer flakselagring.
Gratius er en fantastisk vin - stor og intens, men med umiskendelig sangiovese-elegance og -karakter. Duften har æteriske, dybe kirsebær og mørke udviklingstoner af læder og stegt kød. Smagen er frisk og kompleks med et intens syrespil på midten og en finish som trods faste tanniner spiller på elegance og transparens. Viser ingen tegn på svaghed og kommer til at udvikle sig positivt meget længe endnu. Læner sig mod det mellemfyldige og har 13,5% alkohol.
92

Fossacolle, Brunello di Montalcino er en vin i samme mørke stil, der i lighed med Gratius er tilført æterisk dybde gennem lang maceration på tre uger. Fossacolle er lidt mere ligefrem, fyldig og brysk i stilen og er klart bedst ved åbning hvor der er virkelig lækre svampe- og moskustoner sammen med en dyb blommefrugt. Læder, kul, svampe og marcipan dominerer næsen foran frugten. Blød trifly-frugt i smagen som kontrasteres af en dyb syre og skarpe toner fra mineraler og alkohol. Kraftige tanniner i en ellers flot frugtbåret finish og eftersmag med rigtig god længde. De bitre, brændte toner og alkohol (15%) tager over efter et døgns tid i flasken, så den er nok bedst uden for meget mere lagring. 12 måneder på store fade, 12 måneder på små og 12 måneder cement.
91

2 store og flotte sangiovesevine, men Gratius tager pokalen med sin elegance og sit potentiale. Begge var gode køb til hhv. 170,- og 130,- hos BB Vinimport og Philipson.

Ingen kommentarer: