torsdag den 20. november 2014

Østrig på Stranden


Endnu en god eftermiddag tilbragt i selskab med Ved Stranden 10’s onsdagssmagning i sidste uge. Nyligt hjemvendte og stadig med østrigske fadprøver i skægget, serverede de 4 skarpe østrigere. Fin St. Laurent fra Pittnauer og Grüner fra Veyder-Malberg, men det var disse to som efterlod varigt indtryk:

2012 Michael Gindl, Grüner Veltliner Buteo-12 
Biodynamisk grüner fra Weinviertel - 8 dages maceration og et år i 700 liters akaciefade på hjemmegroet træ.
Støvet mørkegul farve, og skøn orangenæse af stegt kød, lever, tobak og lakrids. Sprød og frugtig i munden med slank melonfrugt og krydrede tobakstoner. Men den smager først og fremmest af noget så sjældent som.. grønne vindruer. Frugtsyren sætter resolut ind i finishen.
Her er både orangetoner, grünerkrydring og læskende frugt - en herlig skalmacereret hvid!

2011 Claus Preisinger, Pinot Noir 
Biodynamisk. Spontangæret 3+ uger i åbne kar og lagret 14 måneder på små fade. Fra plateauet Parndorfer Platte hvor der er køligt og ventileret. Stor, ung næse med våde blade, trøffel, dild, mint, frugt af rabarber og kirsebær og røget krydring a la enebær og rosmarin. Fantastisk i smagen med sprød salmiak, slank og intens frugt og en fin bitterhed i finish. Stadig lidt overtændt i frugten måske, men det er en stor og rig pinot, det undrer mig ikke at den regnes blandt østrigs allerbedste.

Ingen kommentarer: