mandag den 1. juni 2015

2011 Tenuta La Ghiaia, Vermentino Colli di Luni ‘Atys’


Økologisk vermentino fra Ligurien. Atys er Ghiaia’s basis-vermentino - læs om den fremragende topvin Ithaa her, nok det bedste jeg har smagt på druen.

Virkelig fin chardonnay-agtig næse her med masser af kalmineraler, citronskal, grønne æbler, lakrids og så lidt let oxiderede toner som her giver sig udslag i æg og røget kød. Perfekt ledsager til røget æg, rygeostcreme eller andre letrøgede ting, note to self.
Smagen er intens og kraftig - tæt med cremet tekstur, fast syre, frisk æblepræget frugt og kraftige bitre lakridstoner hen mod afslutningen.
En glimrende hvidvin med karakter og kvalitet - ikke så vild og mindeværdig som den skalmacererede Ithaa, men mindre kan jo også gøre det. Købt hos Carlo Merolli, udsolgt nu.

4 kommentarer:

Italienska viner sagde ...

Gillar också skarpt, kunde möjligtvis haft lite bättre syraklipp för en komplett upplevelse, men nu är jag petig.

Sant med det rökta! Sist hade vi den faktiskt till en bit scamorza affumicata och det funkade galant.

/Patrik

Piu Rosso sagde ...

Ja, Patrik - du har måske ret i det med syren, jeg synes nu den sørger for god, fast struktur, men ganske rigtigt uden at den står frem selvstændigt.
Apropos syre så jeg iøvrigt du var glad for Pabiot - ligesom alle de andre svenskere;) Philipson (så er de med på hipstervognen, eller?) er begyndt at importere i dk, til orientering. Skulle måske kunne sikre gode priser henad vejen.
VH! Niels

Italienska viner sagde ...

Ja, bra där av PW. Dock är priset här i Sverige åtminstone lika bra, om inte bättre. Men skulle de dyka upp i något galet tilbud så får man se till att hugga.

La Mussia nästa vecka! En del smågalna besök inplanerade - ni hälsar väl på? ;)

/Patrik

Piu Rosso sagde ...

Åh!! La Mussia!! Vi talte om det alle 4 her i morges og længtes bitterligt! Vi er slet ikke klar til ferie endnu og har store rejseplaner senere på året, så det bliver ikke til meget denne sommer.. Glæder mig til at høre om besøgene (Zerbetta? Migliavacca? Eller har i Langhe-planer?) - uh måske bliver det endda til en hel blog-post? ;)
Rigtig god tur - Hils!
KH Niels