onsdag den 14. september 2011

2008 Donnafugata, Contessa Entellina Bianco 'Vigna di Gabri'


Donnafugata regnes blandt de bedste producenter på Vestsicilien. Huset ejes af Rallo-familien, som før producerede Marsala, men solgte og investerede midlerne i Donnafugata. Huset er primus motor i den lille DOC Contessa Entellina, under hvilken Donnafugata aftapper de tre bedste hvide og den røde topvin 'Mille e una Notte'. 
'Gabri' refererer til Gabriella Rallo, som sammen med sin mand Giacomo driver huset. Hun ville lave en hvidvin som udtrykte den sicilianske ansonica-drue maksimalt, og resultatet blev 'Vigna di Gabri' (første årgang 1987). Den lagrer et lille halvt år på stål og barriques (10%).


Gylden-grønlig farve. Intens, frugtig næse med en stærk og mørk mineralitet af jern og kul. Frugten er rund og tæt i duften med fersken, akaciahonning, gule blomster og æblegrød.
Smagen er mellemfyldig med helt lette mikroperler. Ret lav syre, men frugten er fokuseret og klar og den stenagtige, mineralske struktur er rank. Det er først og fremmest den delikate, florale frugt som er attraktionen her. God finish hvor mineralerne antager en mørkere og mere kraftfuld karakter og frugten trækker sammen i en flot, sødmefuld anis-kadence. Lige efter afslutningen er der et kort, markant dyk i intensitet, men så blomstrer en flot og lang eftersmag op med sødlig, levende frugt.
En meget typisk syditaliensk højkvalitets-hvidvin med intens, sødmefuld frugt og (mørk-)mineralsk rygrad. Delikat, sprød og velbalanceret. 150 kr. hos Theis Vine.
87

2 kommentarer:

Simon sagde ...

Hejsa
Jeg har kun smagt en dessertvin fra Donnafugata. Jeg mener, at den hed Ben Rye, og den smagte virkelig godt -en fin balance mellem syre og sødme og en frisk smag af fersken (som jeg husker det). Nå, men jeg har aldrig smagt andre vine fra producenten, så det her er interessant læsning. Har du smagt deres røde topvin?

Bedste hilsner
Simon

Piu Rosso sagde ...

Hej Simon!
Ben Rye skulle være fantastisk, det har jeg hørt flere tale om - har desværre ikke selv smagt den, eller nogle af de røde fra Donnafugata. En relativt stor producent, men med en sympatisk kvaliotetsorientering. Jeg blev personligt ikke revet helt med af denne lidt mainstreamede stil, selvom det er evident at kvaliteten er høj! I den her stil er jeg nok mere til hvide fra Kampanien som har lidt mere karakter og bid.
VH Niels