lørdag den 17. september 2011

2008 Nals Margreid, Pinot Nero Mazzon


Mere pinot nero fra 2008, denne gang Alto Adige (Südtirol), hvor zonen Mazzon regnes for at give et af de bedste forhold for pinot nero i Italien. Nals Margreids Mazzon dyrkes i 450 meters højde og lagrer et år på barriques og botti i forholdet 40/60.

Meget lys og transparent rubinrød. Vidunderlig duft med røg, grill-briketter, kål, spegepølse og med ultraslank, floral frugt med tulipaner, ribs og røde æbler. En smuk, æterisk lakridsrod vokser helt frem med luft og de animalske toner udvikler sig til mere integrerede, lyse læderaromaer.
Det er en meget rank og elegant vin, men smagsfylden overrasker i munden med en tæt kerne i den florale, røde frugt. Tårnhøj syre, tændt og saftspændt frugt og alligevel med en særlig blød ro i frugten, som er meget karakteristisk. Finishen har godt bid fra frugtsyre, lakridstonerne og lette tanniner, som leder over i en enormt lang eftersmag som har rødt økofrugtslik, røg, lidt røde æbler og igen en tæt kerne - her nærmest a la stearin.


Der er sublim balance i forløbet og stilistisk elegance i denne her vin. Slank som en haute couture-model, men med masser af koncentration, stålsat fokus og nuanceret aristokratisk dybde. Det er en helt sikker hånd som fører denne pinot - utroligt vellavet fra yderst til inderst og med en beundringsværdig fadbehandling, der er helt umærkelig og på en subtil måde understøtter de animalske og røgede træk i vinen.
Meget helstøbt og karakaterfuld - en af de mest elegante vine, jeg har drukket. Førhen kunne jeg ikke helt forstå hvorfor man skulle drikke pinot nero, når man kan få det hele og dertil masser af (tannin)struktur hos nebbiolo, grignolino eller nerello. Men med denne og forrige udgave har jeg lært pinot er noget for sig selv og meget nærmere studier værd. En grundig indføring i pinot nero finder man for iøvrigt hos pinot-specialisten Finare Vinare, som aktuelt har blogget masser af italiensk pinot med vanlig ekspertise og læseværdighed.
Nals Margreids PN Mazzon koster 150 kr. hos Theis Vine.
91

2 kommentarer:

Finare Vinare sagde ...

Det här låter ju helt fantastiskt, Niels. Vi önskar att vårt nedslag i Mazzon hade gett upphov till en sådan drickglädje. Tänk att resultaten kan bli så olika!

Piu Rosso sagde ...

Ja, her er amarone-associationer ihvertfald langt væk!:-)

Man bliver nysgerrig på mere Mazzon - Brunnenhofer står nok ikke forrest i køen, men så virker det umiddelbart svært tilgængeligt både her og i tyskland (46ha er jo heller ikke meget!). Manincor's og Ferruccio's udgaver findes hos Enovit.it, men ellers ligger Hofstätters pioner-mazon jo lige for hos Enoteca, Kbh.

Tusind tak for jeres italienske PN-ridt, det har været meget inspirerende læsning!

VH Niels