torsdag den 17. maj 2012

2005 G. Mascarello, Langhe Freisa Toetto


Freisa fra det klassiske hus Guiseppe Mascarello e Figlio's mark Toetto på knap en hektar i Castiglione Falletto. Toetto-marken ligger i 280 meters højde og blev beplantet med freisa i 1989. Traditionel vinifikation med maceration i 15-20 dage og lagring i 15 måneder på botti.

Farven er smuk, dyb mørk-rubinrød. Duften er lukket ved åbning men vågner lidt op med luft til en klassicistisk sart sødlig næse af overmodne jordbær og mørke kirsebær sammen med lidt acetone, blødt læder, GaJol og støv. Fin, men lille næse.
Smagen er fantastisk med rund og blød frugt med markante (udregnede) jordbær midt på tungen og så heftig syre ude i siderne som et parallelt spor. Det er virkelig en forførende kombination af blød, let sød frugt og intens, tændt syre. Mørke tanniner lurer og kigger frem i afslutningen med et godt lowpitched bid som hænger lidt ved sammen med en GaJol-agtig bitterhed. Der er også en pebret krydring her i afslutningen, som leder over i et let animalsk træk i den ellers meget frugtige og syredrevne eftersmag. Flot længde.

En virkelig saftig vin med masser afspændstig struktur og en overraskende, næsten overdådig frugt af jordbær og kirsebær. En helt suveræn madledsager, som minder mig mere om barbera end de lysere piemonte-sorter. Tanninstrukturen er dog et nyk mere alvorlig her end hos barbera og det klæder den saftige frugt virkelig godt. Klassisk og charmerende - koster 100 kr. hos Carlo Merolli. Più Freisa!
89

PS. Italienske Viner har også smagt - sammen med 04'eren og navnkundig freisa fra Rinaldi.

4 kommentarer:

Fredrik sagde ...

Ahh, det låter verkligen smakligt! Bra pris är det också :)

Ska försöka ta mig till cantinan nu i juni, gäller bara att hitta någon som kan tolka :(

Piu Rosso sagde ...

Uh Fredrik - piemonte i juni... ikke dårligt! Glæder mig til at læse rapporter. Freisa'en her må du absolut prøve, efter min mening den mest charmerende og komplette af Mascarellos basisvine (har dog ikke smagt dolcettoen endnu).
VH Niels

Italienska viner sagde ...

Höjdarfreisa! Underbart vin som jag tror har många goda år framför sig. Har du smakat barberorna från Mascarello? Scudetto 2004 är fortfarande i toppform och kommer även den att vara i fin form om 5+ år. Imponerane grejor från de här "hardcore-traditionalisterna".

God weekend på dig Niels och låt oss försöka samordna oss till Fri Vin!

/Patrik

Piu Rosso sagde ...

Hej Patrik! Ja, det her er virkelig kanongodt - tak for anbefalingen!

Jeg smagte 05 Scudetto for et par år siden og var (ligesom med 09-nebbioloen for nylig) en smule skuffet - du ved med indtrykket: sympatisk og selvfølgelig høj kvalitet, men ligesom ikke med det der særlige.. Det har Freisa'en jo ihvertfald nu, stor intensitet og personlighed i smagen. Tid er nok essentielt selv hos mascarellos basisvine, og bådenebbioloen og barberaen har jeg måske smagt for unge simpelthen. 97 Status har bragt os mange gode oplevelser, så længe de varede.

Her på tredjedagen er Toetto helt intakt og foldet ud, så jeg tror du har helt ret i fremtidsperspektivet! Næsen er dog, som du også skriver, temmelig lukket, men det er en arbejdsmand ved bordet hvor det ikke gør så meget, og faktisk bliver duften ved med at vokse henover dagene.
Jeg glæder mig til at smage mere freisa, Rinaldi's lyder jo til at være næste trin op.

Ja, håber det lykkes at ses til FriVin! God weekend,
VH Niels