søndag den 10. februar 2013

Sottimano & Produttori revisits
Vi tjekker ind på tilstanden af to klassikere i kategorien Value-nebba:

2009 Sottimano, Langhe Nebbiolo [revisit]
Sottimanos Barbaresco fra Basarin kommer fra unge stokke, ligger kortere på fad (14 måneder) og sælges derfor tidligere under etiketten Langhe Nebbiolo. Det er en fremragende nebbiolovin i en stil der blander traditionelle og moderne metoder - lang maceration, vildgær, ingen filtrering, men høj koncentration og lagring på barriques.
Efter luft folder den sig helt ud med vidunderlig nebbiolo-aroma - friske, mørke kirsebær, krydderier af nelliker, kanel og anis, kamfer og trøflet karamel fra fadene. I smagen er den ung og viril, høj syre og kraftige tanniner - men også tydelig præg af den varme 09-årgang i frugten, som er blød med en behagelig sødme. En flot balanceret (omend rå) ung vin, som er en fornøjelse hele vejen igennem.
Theis har overtaget importen af Sottimano fra Atomwine, så selv tilbudspriserne er nu højere end normalpriserne var før..
90

2006 Produttori del Barbaresco, Barbaresco [revisit]
Efter for nylig at have drukket 2007'eren af denne klassiker på den glimrende vinbar Bar'Vin (sammen med spændstig basisrielsing fra Jakob Peter-Kühn og Bürklin-Wolf), er jeg nysgerrig på at tjekke ind på 06'eren. 2007'eren virkede ærlig talt temmelig enkel og enstrenget med lidt for ligefrem frugt og slap struktur, den første årgang PdB jeg ikke er begærlig efter. 06'eren husker jeg anderledes, omend (som altid med Produttori) man skal vente længe på de tertiære aromaer som gør disse vine så interessante. Af samme grund ligger kassen godt i kælderen med den mentale mærkat: Glem! Nu hiver vi alligevel een frem fra glemslens mørke og ser hvad der sker:
Den tomatrøde farve viser ingen tegn på modning og duften er lukket, men åbner op med fin nebbiolokarakter i den typiske, lakridsdominerede stil. Kamfer, ribs, nyplukkede solbær, tomatsovs og tjære.
Smagen er rund og mellemfyldig, hvor man med det samme fornemmer markant anis-sødme i den røde frugt som i finishen drejer over i regulær lakrids. Syren kilder lidt i kinderne og tanninerne er der i afslutningen, men det er først og fremmest et meget harmonisk udtryk hvor nebbiolofrugten går lige igennem og hvor intet stikker ud. Klassiske dyder mere end rå traditionalisme. Philipson importerer.
90

To herlige nebbiolovine af høj kvalitet og integritet fra hver sin kommune i Barbaresco. De har den umiskendelige nebbiolokarakter til fælles, men er ellers meget forskellige. Og selvom min sympati for et klassisk, harmonisk udtryk altid er der, kan jeg ikke lade være med at holde med den unge vilde.

4 kommentarer:

Italienska viner sagde ...

Nej, det är ingen brådska med PdB-06:orna.
Inte med 08:orna heller, skulle jag tro.

http://www.philipsonwine.com/default.aspx?p=24&sku=66501308

/Patrik

Piu Rosso sagde ...

Jeg så godt at de havde fået den nye årgang, Patrik - hvad med dig, hopper du på 08'erne?? Skal man endelig have 12 af noget er PdB jo et godt bud.. Og 08 Piemonte venter jeg mig meget af, mere end 07 og 09.

De dage hvor de kom ned i 80 kr er nok ovre, så billigere bliver de vist ikke.

VH Niels

Italienska viner sagde ...

Nej, det har du säkert rätt i, 100DKK är ett mycket bra pris - kostar 259SEK på SB...

Samtidigt har jag så många 06:or att jag tror det blir lagom att ta sikte på 2010:orna.

/Patrik

Svenssonsmakaren sagde ...

Stort tack för den rapporten, två godingar som trängs i hyllorna. Riktigt synd att Atomwine har slutat ta hem Sottimano, hittade dock till bra pris här.

http://www.koelner-weinkeller.de/index.php?id=128&product=17812&utm_source=WineSearcher&utm_medium=default

Angående PdB, har du provat någon riktigt gammal Bas Barbaresco någon gång? Går ju också att få tag på hyfsat billigt ute i Europa?

Mvh David