onsdag den 14. maj 2014

Josten & Klein, Riesling


Siden jeg smagte Josten & Kleins basisriesling i Berlin for et års tid siden, har jeg holdt øje efter en kilde til det her originale hus. Nu er Josten & Klein kommet til Danmark - den lille importør af tyske vine WineFly er begyndt at importere, hurra for det!

2012 Josten & Klein, Leutesdorfer Gartenlay Riesling trocken
Lagen-riesling fra Mittelrhein som høstes sent og gærer spontant på første- og andetårsfade, hvor den lagrer et halvt års tid sur lie. 4,4 g/l restsødme og 13,6% alkohol.
Dyb gylden farve. Ung, tæt duft med flot frugt og fantastisk krydderi. Pære og papaya i frugten og stor seriøs kryddertone af tobak, kagedej, salmiaklakrids, nelliker og peber. Med luft folder duften sig ud og man tænker frem på hvor fantastisk det her kan udvikle sig med lagring.
Tæt og stor i smagen med en generøs frugt med den krydrede aromatik og sødme. Hen mod finishen trækker frugten sig tilbage og vinen drejer i tør retning med hårdt bid fra syre, peberkrydderi og næsten tanninagtige kalkmineraler. Lang og intens i eftersmagen.
En meget stor riesling, fantastisk balance, koncentration og nuancerigdom. Helt klart ung nu og vil kun blive bedre de næste mange år. 225 kr. - en meget rimelig pris for riesling i det her format.
92

2012 Josten & Klein, Riesling “R”
Josten & Kleins mellem-riesling macererer 18 timer inden spontangæringen i ståltank, hvor den også lagrer sur lie et halvt år.
Lys gul farve. Herlig åben næse med masser af karakter. Mirabeller, melon og æble i frugten sammen med masser af  mørke mineralske toner af asfalt, røg og grus.
Fantastisk syre og bid i smagen. Mellemfyldig og velbalanceret med de mørke mineralaromaer foran den fine sprøde frugt. Den er intens og hidsig i syre og mineraler, en markant vin som vil noget og har kant.
Tydeligvis en ‘mindre’ vin end Gartenlay, men den drikker på en måde bedre nu her - der er en vidunderlig transparens i frugten og karakteren står rent og markant. Ligesom store- og lillebroderen en herligt radikal rieslingfortolkning. 130 kr.
90

Ingen kommentarer: