lørdag den 17. maj 2014

Monferrato Bianco


Fordommene mod piemontesisk hvidvin er at druerne er lidt syrefattige og de gode marker bruges til alt andet end grønne druer. Her tester vi et par hvide fra Monferrato, som man må formode har lidt bedre plads til grønne druer end Langhe. Begge fra Carlo Merollis forårsudsalg, hhv. 62 og 45 kroner. Iøvrigt sjovt at se de temmeligt forskellige etiketstrategier her:)

2012 Castello di Gabiano, Monferrato Bianco ‘Corte’
Sauvignon vinificeret på stål og lagret dér et halvt år sur lie. Helt klassisk, enkel sauvignonnæse med masser af tomatstilk og frugt af kølig pære og fennikel. I munden har den fin syre og er både frisk og crispy. Frugt af sprød pære og gala-æbler og med en markant tomatagtig bitterhed hele vejen. Der er ikke så meget at skrive hjem om, men en glimrende, enkel og druetypisk sommerhvid. Grignolinoen fra Gabiano er fremragende.

2010 Franco Mondo, Monferrato Bianco
En blanding af cortese, favorita og chardonnay, som ikke har så meget at byde på - måske skulle den have været yngre. Alkoholen er høj (13,5), hvilket giver et lidt tungt præg, fordi syren er meget lav og frugten dæmpet. Mandler, melet æble og lidt tropefrugt i en noget enstrenget aroma og smag.

PS.
Ikke fra Piemonte, men fra samme forårsudsalg var 2009 Fattoria Zerbina, Albana di Romagna  - en helt igennem skøn hvidvin, stadig helt frisk og crisp med flot balance og et udviklet, seriøst fundament. Jeg havde ikke forventet mig meget, men blev overordentligt positivt overrasket.

Ingen kommentarer: