tirsdag den 22. juli 2014

2003 Le Ragose, Amarone della Valpolicella Capitel S. Eugenio


Sommertid er Amaronetid.. eller hvordan er det nu det er?

Le Ragose producerer klassiske Valpolicella-vine i traditionel stil med stabilt højt niveau, helt fra de saftige basis-vine over ripasso-klassikeren Le Sassine til amaronerne. I gode år aftappes enkeltmarksamaronen Capitel S. Eugenio selvstændigt og det er denne topvin vi har i glasset i fejringen af året 2003!

2003 var meget varm overalt i Europa og med en i forvejen ‘varm’ og alkoholtung vintype som amarone, lurer farerne. På den anden side er der i Capitel S. Eugenio kun 15% alkohol, hvilket er lavt for amarone og vel efterhånden tæt på en slags norm for store (italienske) vine i det hele taget.

Capitel S. Eugenio er på corvina og rondinella og lagres på store fade. Farven er mørk rødbrun, men ser egentlig yngre ud end man skulle tro. Stor og flot krydret-æterisk duft af kanel, nelliker, lak, karamel og bolværk sammen med både frisk og tørret frugt - kirsebær, figner, blommer. Frisk og fuldmoden, ikke det mindste kogt eller overdone, her dufter det mere af traditionel italiener end pseudo-port.
I munden er den tilbageholdent magtfuld - intens og fyldig, men stadig med aristokrati og elegance. Syren er flot og fast og frugten er i den (relativt) friske ende med de fine kirsebær og tørrede figner. Anis-lakrids og læder tager ved henover midten og dominerer finishen sammen med velbalancerede tanniner. Igen her kigger alkoholen frem som en let brændende varme, hvilket vel nærmere er signatur for typen end en svaghed. Fin og lang eftersmag af figner og anis.

Nogen siger, at en amarones første opgave er at klare mere end 10 år, og det består Capitel S. Eugenio med bravour. En klassisk og imponerende vin! 2003 er fortid, men 2005 koster samme 275,- hos Carlo Merolli.
92

Ingen kommentarer: