fredag den 18. juli 2014

Rocche!

Nogle fantastiske dage i Piemonte med Italienska Viner fik et særligt omdrejningspunkt: Rocche dell'Annunziata. Og det på en yderst interessant måde: Fra kapselforseglede natureksperimenter med det fornemme druemateriale over moderne version på nye barriques til ultratraditionel ikonvin. Det kan dårligt blive mere forskelligt, gennemgående er kun det syngende potentiale i nebbiolo fra et af de bedste og mest elegante plots overhovedet.
Rocche ligger i Annunziata, der ligger nedenfor byen La Morra som også giver navn til denne nordvestlige Barolo-zone. Jordbunden er her lidt rigere end zonerne på den anden side af Barolo by og nebbioloudtrykket er generelt lidt blødere og mere elegant end de fx. de hårdt strukturerede Serralunga-baroli.2007 Cav. Lorenzo Accomasso, Barolo Rocche Riserva
Et rørende besøg hos en legende, som efterlod os stumme af ærbødighed. Her havde vi været vidne til noget stort, et hele vejen igennem ikonisk forløb, hvor vi smagte to vine, den første blev hentet nede i botti'en mens vi ventede: 2007 Rocche Riserva er ikke flasket endnu og virker purung med dæmpede aromaer, der med luft blomstrer op i glasset til den mest delikate og elegante nebbiolo jeg har duftet til. Utrolig elegance i munden også med den fineste, slanke frugt af skovjordbær og appelsin, bløde fedtstensmineraler og uvirkeligt fintslebne tanniner. Eftersmagen er helt vild, syren og frugtintensiteten fortsætter med at tage fat i en overvældende længde. Stort!
Læs IV-Patriks glimrende beretning fra besøget her.2010 Fratelli Revello, Barolo Rocche dell'Annunziata
I den stilistisk diametrale modsætning finder vi Fratelli Revello. Stor og koncentreret Barolo, som macerer kort og lagres på 50% nye barriques. I den her sammenhæng kan det ikke undgås at virke lidt klodset og man overvejer hvordan det mon skal gå med denne type producenter nu hvor vindene hastigt er ved at vende.. Revellos Rocche rotor-macereres dog ikke, og det kan mærkes - der er klar forskel i forhold til Conca og Giachini som gør. I Rocche (og Gattera) får den mere højfrekvente del af parfumespektret lov at trænge igennem det søde mellemregister af faddominerede aromaer: Toner af appelsinskal og hindbær folder sig ud øverst og i bassen ligger den sorte asfalt og sødlakrids.
Magtfuld og voldsom i munden, præget af frugtsødme, alkohol og bittertoner. Asfalt, malurt og vaniliekogte bær. Tanninerne sætter hårdt ind og redder æren i en vin som er imponerende, men ikke udpræget elegant.2012 Carussin, (Nebbiolo Rocche)
Helt uofficiel Rocche-vin som macererer 150 dage. De få (økologiske) druer har de fået lov at købe hos vennerne hos Erbaluna. Det fantastiske er at det her sublime druemateriale overhovedet ikke ser eg - vinificeres topseriøst med spontangæring og 150 dages skalkontakt og aftappes med det samme uden svovling,  klaring eller filtrering - med kapsel i stedet for kork. Stor vin som insisterer på at blive drukket ung.
Og hvilken friskhed! Det er jo helt uvant at dufte og smage nebbiolo på det her niveau uden påvirkning fra en eller anden form for lagring. Der er et vidunderligt liv i glasset med hurtig forandring - peanuts, friske svampe, lakrids og lidt tjære i duften. Slank og sprød frugt med masser af spids syre, men også en skøn rundhed og fylde fra den generøse men velbalancerede 12-årgang. En fantastisk vin, de forskellige nødde-, svampe-, lakrids- og ribs-, kirse- og tranebærnuancer spiller diskret med hinanden. Vinen er relativt kort, men til gengæld frisk og med skønt syrekick i finishen.

Stay tuned for mere fra Carussin, Trinchero, Accomasso og Revello! Et stort tak til Piemonte-veteranerne fra Italienska Viner for fantastisk følgeskab, knowhow og samvær!

1 kommentar:

Italienska viner sagde ...

Så skön läsning, och visst blev det en högintressant djupdykning i just Rocche-nebbiolo för oss, utan att det egentligen var meningen.
Vi drog korken ur Rattis Rocche-98 här hemma härförleden och den var också riktigt bra, snudd på spektakulär faktiskt. En backe som förefaller ha en förmåga att visa sina bästa sidor, oavsett vem som står som avsändare verkar det som.
Välkomna hem, och hoppas resten av resan också var till belåtenhet!

/Patrik