onsdag den 2. november 2011

2010 Claus Preisinger, Burgenland Zweigelt

Det er en stor fornøjelse at gå ind i butikken Österreich på Esplanaden. Her er et skarpt udvalg af østrigsk vin - alle  økologiske/biodynamiske og betjeningen er enormt venlig og imødekommende. Vi køber en biodynamisk Zweigelt fra den unge Claus Preisinger i det nørdøstligste Burgenland, spontangæret på tank og lagret 10 måneder sur lie på brugt eg. Anbefalet af Italienska Viner, som har lavet et super-indlæg med seks smagte vine - højst anvendeligt for alle som skulle have lyst til at stifte bekendtskab med østrigsk rødvin i almindelighed og Österreich vinhandel i særdeleshed.

Preisingers Zweigelt har en mørk og tæt rubin-violet farve, meget pigmentrig. Meget frisk og kølig duft med mørk frugt - nærmest som frosne (brom)bær - og saltlakrids, sammen med en lille sød kerne, et læderstrejf og grønthandelagtig vegetal tone med pastinak og kold jord.
Meget høj syre i smagen, faktisk en decideret sur fornemmelse med naturel-youghurt og slank, men alligevel meget fyldig, frugt af umodne sol-/brombær og masser af bittertoner. Skøn metalmineralsk afslutning sammen med let tannin. Man kan nærmest smage farven lilla i den her vin, det er en tæt, meget frisk vin med en interessant kombination af mørk ekstraktrigdom og kølig friskhed, som faktisk lige får tankerne til at strejfe dansk rondo, men naturligvis er mere i familie med fx. helt ung dolcetto.

Den er urimeligt ung nu og blev spontant drukket u-karaflet henover en aften, men den lille æteriske sødme man fornemmer inderst inde vokser sandsyligvis yderligere med mere luft/tid. Det er en rank og læskende rødvin som er beundringsværdigt karakterfuld og skabt til mad som fx. retter med kylling.

3 kommentarer:

Italienska viner sagde ...

Mmm, Preisinger-zweigelt... Bra återgivning av vad det handlar om.
Den trivdes jättebra i fettspjälkarsammanhang med sina fräsiga syror, till en bit Toma eller Bra Tenero. En hel del gemensamt med ung och yster dolcetto.

/Patrik

Piu Rosso sagde ...

Du har ret, Patrik - og næste gang får den noget mere luft og et stykke Toma ved siden!
Fik I nye spændende ting med fra Österreich sidste weekend?

VH Niels

Italienska viner sagde ...

Vi köpte även Preisingers Basic 2009 (zweigelt/st.laurent 90/10) och ett par av Pittnauers rena st.laurent, för att bekanta oss med druvan. Givetvis fyllde vi på av Preisingers zweigelt 2010.

/Patrik