fredag den 23. marts 2012

2009 Istituto Agrario di San Michele all'Adige, Trentino Moscato Giallo


Moscato Giallo (Goldmuskateller) er en af de mindre udbredte druer i moscato-familien, hvor moscato bianco er den altdominerende type. Giallo vokser primært i Trentino - Alto Adige og i Colli Euganei, og anvendes både til søde og tørre vine.

Iasma's Moscato Giallo er lavet på 20-30 årige stokke som vokser i 300 meters højde. Farven er gyldengul farve og i glasset er der et let strøg af mikroperler. En overdådigt aromatisk hvidvin, det kan duftes på meters afstand at der er moscato i glasset: Klart defineret og meget intens næse med masser af (syntetisk) pære, hyldeblomst og friskplukket basilikum. Der er også mindre nuancer af glycerin-sæbe, lavendel og muskatnød.
Meget bitter i smagen, næsten som at få sæbe i munden. Igen meget dominerende frisk basilikum med dens karakterisktiske kombo af sødme, krydret aromatik og bitterhed. Også hyldeblomst, gala-æble og pære i frugten og et fokus og forløb som er tæt, intenst og med tilstrækkelig syrestruktur til at balancere den indsmigrende frugt. Meget aromatisk, krydret-sødlig finish og god længde på eftersmagen. 

En meget intens hvidvin, som er særpræget og original - altid et plus i vores bog. En super ledsager til de hjemmelavede ravioli (med fyld af purerede cannellinibønner, ansjoser, rosmarin og citron) toppet med tomatsovs og olivenolie. Kan klare en del sødme og fedme i maden, en traditionel fransk løgsuppe ville også være et perlematch. Carlo Merolli sælger for 94 kr.
89

PS. Mine helte Einstürzende Neubauten har selvfølgelig lavet et track som hedder Moscato Giallo - på albummet Weingeister. Cool!

2 kommentarer:

Ingvar Johansson sagde ...

Det var länge sedan jag drack Moscato Giallo. Jag känner dottern till en producent vars stora stolthet var hans moscato giallo och det följde alltid med någon låda hem efter ett besök. Tyvärr är produktionen nedlagd och vinmarkerna sålda Jag minns det som ett superbt matvin. Hos den familjen står det numera alltid Iasmas viner på bordet när vi kommer på besök.

Piu Rosso sagde ...

Ingvar! Min fornemmelse er at moscato giallo skrumper ind, selv i Trentino. Produktionen er nede på ialt 60 ha i Trentino-Alto Adige mod 4-500 ha til hver af de store druer (traminer, pinot grigio, chardonnay, sauvignon m. fl). Så det er svært at finde god MG, ihvertfald på vores breddegrader. Men den er skøn, ja - og speciel, jeg forstår hvordan det kan være en producents stolthed!
VH Niels