fredag den 9. marts 2012

2008 Ferruccio Carlotto, Alto Adige Pinot Nero 'Filari di Mazzòn'


Mazzon er en cru eller subzone i 3-450 meters højde i det sydlige Sydtyrol på knap 70 hektar. Her er der optimale betingelser for pinot nero af høj kvalitet, så optimale at nogle mener, det er det bedste sted overhovedet for druen i Italien, og Mazzon har da også kælenavnet Blauburgunderhimmel. Nals Margreids PN Mazzon vækkede interessen for et halvt års tid siden, og vi har anskaffet os andre udgaver, som vi smager på henover det næste. Her er det Carlotto, som er et lille familiehus på godt 2 hektar der går flere generationer tilbage, men først begyndte at aftappe selv fra 2000-årgangen. Filari di Mazzòn lagrer et år på barriques.

Smuk, arketypisk pinot-farve - helt transparent postkasserød med lyserøde reflekser. Æterisk næse med delikat, sval frugt af rabarber, hindbær, grapefrugt og anis sammen med røg, dæk og rust og så en superelegant fadbehandling underneden som bidrager med lette, animalske toner som hud, læder, skohylde, moskus og friskt træ. Hvilken duft!
I munden er vinen helt slank i stilen, men med stor smagsfylde og intensitet: Samlet og helstøbt med høj syre og frisk mint og en fin balance mellem den røde frugt, de grenede og røgede bittertoner plus de animalske træk fra fadet i baggrunden. Især på midten af forløbet er intensiteten imponerende. Eftersmagen er fin med den røde frugt og grape, og så toner der en lækker lakridsrods frem et stykke ude.

Det her er rigtig, rigtig godt! En meget elegant og fokuseret pinot nero, som selvsagt er en ideel madledsager (genialt match med aftenens svamperisotto på intens kalvefond med oreganovinegrette) og også har dybde og kompleksitet under den frisk-æteriske overflade. Umiskendelig norditalien, umiskendelig pinot. €20,50 hos Enovit eller 165/180 kr for hhv. 2005/2006 hos KB Vin.
90

2 kommentarer:

Ingvar Johansson sagde ...

Slank i stilen men med fyllighet och intensitet är exakt vad jag vill hitta i ett rödvin ! Det här vill jag verkligen dricka. Har du någon aning om hur årgångarna som finns hos KB är ?

Piu Rosso sagde ...

Hej Ingvar! nej, jeg har desværre ikke overblik over årgangene i sydtyrol endnu - kun svage fornemmelser på de seneste par år.. Hvis man tør skæve til årgangsskemaer, skal man dog i Wine Enthusiasts tilbage til 03 for at finde en svag årgang (ihvertfald for de hvide):

http://www.winemag.com/PDFs/020109_HarvestReport_2.pdf

Jeg har også Gottardi's og Manincor's (biodyn) Mazzon-PN'er liggende og tester snart - det glæder jeg mig virkelig til. Hvad der slår mig både i Carlottos og også Nals Margreids Mazzon er hvor tydeligt både terroir/område og drue går igennem.
VH Niels