mandag den 5. marts 2012

2010 Garlider, Südtirol Eisacktaler Veltliner


Garlider er et lille familieforetagende på 4 hektar i det nordøstligste Sydtyrol, hvor Valle Isarco (Eisacktal) har sin egen underzone på 270 hektar indenfor Alto Adige DOC. Christian Kerschbaumer dyrker økologisk og producerer 5 hvide enkeltsortsvine og dalens eneste rødvin, en blauburgunder. Grüner Veltliner kendes selvfølgelig bedst fra Østrig og har kun minimal udbredelse i Italien, med 12 hektar er det en slags specialitet for Eisacktal.

Garliders øko-veltliner er gyldengul i farven og har en meget fin, subtil og finesserig duft med syntetisk pære (grøn haribo-vingummi), lidt frisk abrikos, anislikør (Pastis), hvide blomster og en lille snavset kompostagtig tone inderst. En virkelig delikat og æterisk næse, som nemt overdøves sammen med mad, men giver mange små lag fra sig, når den får opmærksomhed.
I munden er den anderledes massiv - tæt og fyldig ned over tungen med høj syre i kinderne. Her er det abrikosen som dominerer i en ganske intens frugt som er støbt ind i jern-, kridt- og saltmineraler. Sprød og mineralsk, men faktisk temmelig alvorlig og med en markant glycerolsødme fra alkoholen især i finishen. Medium+ længde. Ingen svage steder i forløb og struktur og det er umiskendelig høj kvalitet.

En meget delikat hvidvin, som viser sin finesse og flerlagede karakter med luft og opmærksomhed. Der er en interessant balanceakt mellem det sprøde og det alvorlige på spil her. 135 kr. hos Cibi e Vini.
89

6 kommentarer:

Nanna Wang Carlsen sagde ...

Hej Niels
Skal du mon til Vini D'Italia? Og hvis du skal, har du tid og lyst til at mødes og bruge en halv time eller sådan noget på at introducere mig til nogle af de mange 'must do's', der helt sikkert vil være at finde ved smagningen. Er bange for, at jeg ellers vil være temmelig lost :)
Bedste hilsener, Nanna, Vinens Vilde Vesten

Piu Rosso sagde ...

Hej Nanna!
Jeg er desværre ikke i byen i weekenden, men har været til Viniditalia de sidste år og det er en fremragende mulighed for at danne sig et lille overblik - ikke mindst over hvor ens egne preferencer ligger i den ekstremt mangfoldige italienske vin. Lineup'et er en anelse svagere i år bl. a. fordi Atomwine ikke er med, men der er stadig mulighed for at prøve noget af den absolutte top!

Men det kunne have været superhyggeligt at mødes! Måske skulle vi ses til Cibi e Vini's og Carlo Merolli's store Pinot Nero-smagning den 14/3? Jeg tager så godt som sikkert derhen (Strandgade kl. 14-18) - det kunne være sjovt for dig at smage de italienske udgaver af PN!

VH Niels

Vini d'italia - en lynhurtig must-liste:

Carlo Merolli:
Cascina Cucco
La Batagliola (sublim lambrusco!)

Brandis:
Aldo Conterno
Brovia
Felsina
Corino
Sandrone

Jysk Vin:
Castello di Ama
Barberaerne fra Grasso og Rocca

Laudrup:
Pio Cesares Barbera'er

Philipson:
Tenuta San Guido

Niche:
Vietti

The Wine Company:
Poggio il Castellare
Castello di Neive

Viniropa:
Ettore Germano
Massimago

You & Wine:
Tomasso Bussola

Nanna Wang Carlsen sagde ...

Hej Niels
Perfekt liste - 1000 tak. Så tror jeg, jeg vil vove pelsen og kaste mig ud i det italienske på egen hånd.

Og jo, Pinot Nero-smagning den 14. lyder som en god plan. Jeg har med stor fornøjelse smagt Laudrup Vins Franz Haas Pinot Nero - den er super lækker.

Jeg er ikke 100% sikker på, at jeg kan slippe afsted fra kontoret i tide - men jeg vil prøve at planlægge min uge, så det kan lade sig gøre. Har du et link til eventen?

Håber, vi ses.
Bedste hilsener, Nanna

Piu Rosso sagde ...

Hej Nanna,
jeg kan ikke finde et link til pinot-smagningen, men send en mail til info@carlomerolli.dk og bed om indbydelsen/smageprogram.
Det kan iøvrigt af mange grunde anbefales at abonnere på Merollis ugemails, de lægges som regel også på hans hjemmeside (men altså ikke den med PN-indbydelsen). Så skriv til ham - eller til mig (mail-link på forsiden her), så videresender jeg den til dig.
VH Niels

Nanna Wang Carlsen sagde ...

Hej Niels
Tak for en uvurderlig guide til Vini D'Italia. Uden den havde jeg aldrig klaret det. :) Fik ikke smagt dem alle, men en pænt stor del - du kan læse om oplevelsen her: http://vinensvildevesten.blogspot.com/2012/03/vini-ditalia-2012.html

Jeg vil super gerne med til PN smagningen onsdag og sender lige en mail Merollis. Men jeg har en dealine torsdag, så jeg er ikke helt sikker på, at jeg kan slippe afsted til tiden. Hvis du tager derind uanset hvad, kan jeg lige give dig en melding i løbet af onsdag. Er det OK med dig?

Bedste hilsener,
Nanna

Piu Rosso sagde ...

Hej Nanna,
fedt at du kunne bruge listen! Flot post om Vini d'Italia, jeg kommenterer den ovre hos dig:-)

Fint med onsdag, jeg har selv en presset kalender og er der nok en god times fra kl 14. Håber vi ses - du gi'r bare en melding, ja det er helt fint!

Bedste hilsner,
Niels