tirsdag den 13. november 2012

Jean-Marc Burgaud, Morgon

Jean-Marc Burgauds basis-beaujolais giver i den grad appetit på mere, og her har vi de to topvine fra domainet:

2011 Morgon Vielles Vignes
Fra 60 år gamle gamay-stokke. Macération carbonique i 10 dage og et halvt år på fad. Naturgær og ingen filtrering. Mørk rubinrød. Næsen er lukket med lidt kirsebær, solbær og stilk og åbner aldrig helt op, selv efter flere dage i flasken. Sammensnørende syre i munden, igen med lidt lukket frugt og mørke, umodne kirsebær og bitre mineraler. Tæt og brydsk i frugten og tanninerne er beherskede, men har en lidt umoden tone. Med luft lukker vinen op og har masser af saft og bid i frugten uden dog helt at slippe den strenge karakter.
Har ikke Thulon-villagens indtagende sødme og delikate lethed og det virker umiddelbart som den svageste i denne trio - men det kan sagtens være den snyder og tager revanche med tiden! 125 kr.
85

2011 Morgon Côte de Py
Stokkene her er endnu ældre end VV-aftapningen, over 80 år. Côte du Py - de skifferholdige skråninger på Mont du Py ved Morgon - regnes for den bedste cru i Morgon, måske i hele Beaujolais. Her er vi også ved Burgauds topvin, som gennemgår macération carbonique i 9 dage og ligesom de andre vine afrundes et halvt år på fade.
Mørk rubinrød med violette reflekser. Ung og lukket i næsen, men efter en tur på karaflen åbner en skøn og seriøs næse med dyb frugt af kirsebær og kogte jordbær sammen med salmiak og nyt ruskind. Intens i munden med høj syre og tæt supersaftig frugt. Den unge struktur er åbenlys og tanninerne sætter bestemt ind i finishen. Minder meget om ung sangiovese af høj kvalitet og folder på samme måde en let, delikat sødme ud med luft.
En virkelig frisk og lækker vin, ikke mindst sammen med mad hvor dens ungdom kommer til sin ret. Jeg er vild med det nu, men potentialet er stort og det er ret beset alt for tidligt at tage hul på den her perle. 149 kr.
90

Har man ikke smagt Beaujolais siden 90'ernes nouveau-bølge eller Nettos Duboeuf, så bør man ikke snyde sig selv for muligheden for her at smage hvor seriøs, særlig og interessant Beaujolais kan være. Beundringsværdigt at A Vinstouw har taget disse vellavede Morgoner hjem!

Ingen kommentarer: