torsdag den 25. april 2013

2009 Clos Roches Blanche, Touraine Cabernet

Parret Catharine Roussels og Didier Barouillets hus Clos Roche Blanche i Touraine har dyrket økologisk i 20 år og er en af foregangsproducenterne i Touraine når det gælder vin produceret med minimal intervention - dvs. ingen kemikalier i marken, ingen tilsat gær, ingen svovl, ingen klaring/filtrering mv. En glimrende introduktion og interview kan læses her hos den amerikanske importør Louis/Dressner.

Clos Roche Blanches cabernet franc er tæt mørkerød-violet i farven, helt støvet fordi vinen hverken er klaret eller filtreret. Næsen er vidunderligt levende med en forførende saftet karakter samtidig med at der lurer nye nuancer hele tiden. Både usødet solbærsaft og kirsebærvingummi præger frugten og spiller tæt sammen med læder og anis. “Jeg sidder i Sverige og spiser en hotdog” siger min datter da hun dufter og der er faktisk ganske rigtigt toner af kethup og ristet pølse (men Sverige? Måske er det tonerne af fyrnåle og frisk underskov der peger i den retning..) Under alle omstændigheder en duft, der (som det fremgår) lukker op for associationerne og tankerne og er herligt livsbekræftende!

Frisk i munden med slanke, tætte solbær og vegetale toner af mælkebøtte, fyrnåle og hø. Strukturen er smalspektret men tæt og intens med en særdeles levende frugt og en tårnhøj, næsten metallisk syre. Sødmen kommer til med luft. I finishen er der bid fra kantede tanniner og det hele blødes op af små animalske toner af læder og planteolie. Eftersagen fornemmes lidt saftet og let, men det hører til stilen og de lave 12% - noget jeg ikke ser som en svaghed, tværtimod.

Herlig vin! Spændstig, saftig og levende. Et ikke helt vellykket sats til stegt laks (en anelse for tør og hård), men hvidt kød eller måske især charcuterie ville være det perfekte match. 95 kr. (udsolgt) hos Rosforth/Gladvin.dk
90

2 kommentarer:

Ingvar Johansson sagde ...

Jag tror det är dottern sätt att plantera subliminala budskap om att det är dags för dig att åka österut. En åsikt som f ö fler än jag delar. Vinet låter gott och nästan som om vore det italienskt :-)

Piu Rosso sagde ...

Ingvar - jeg tror du har ret:) Sverige drager altid, ikke mindst med de træf-smagninger i holder jer! Og ja, det her smager ikke så lidt af natur-dolcetto..
Vh Niels