mandag den 13. maj 2013

Tenuta Montanello, Barbera d'AlbaMontanello er en cru i kommunen Castiglione Falletto i Barolo-zonen. Det er også navnet på en producent her, Tenuta Montanello, som dyrker en klassisk håndfuld piemonte-sorter - hovedsageligt nebbiolo, naturligvis - fra 11 hektar i 250-300 meters højde. 

2010 Tenuta Montanello, Barbera d'Alba 'Crocetta'
‘Crocetta’ Tenuta Montanellos bedste barbera som lagrer 12 måneder på barriques.
Rubinrød farve med violette træk. Arketypisk barbera i duften med fuld hammer på de syrlige brombær, kirsebær og røde æbler Man kan dufte syren, der er nærmest citronskal i næsen her. Der er til at begynde med en lille reduktiv tone, som brænder af med luft. Fadet er helt diskret men bidrager med et animalsk-parfumeret træk af hudcreme, gummibånd og vanilie.
Smagen er frisk, frugtig og meget tændt. En rund frugtprofil af mørke bær og søde æbler går godt i spænd med en saftig syre. Der er en flot samling og fokus og selvom 15% jo er for meget, er alkoholen faktisk flot inddæmmet i den spændstige frugt. Lækker barberatypisk lakrids og syrebid i finishen, som trods alt også har en markant alkoholvarme der trækker ud i eftersmagen.
En flot og koncentreret vin, som har høj kvalitet i frugten og både dybde og friskhed. Kræver kraftigt makkerskab i form af grillet rødt kød eller lignende.
88

2011 Tenuta Montanello, Barbera d'Alba
Her har vi Montanellos basis-barbera, men med 15% er vi også her i den tunge ende. Denne yngre barbera er mere mærket af sin alkoholprocent, og har brug for tid til at falde til ro - eller igen meget kraftige kødretter ved siden af.
Duften er ung og lidt lukket med søde brombær, solbær og kirsebær og toner af lakridsbolcher. Smagen har kraftig frugt med sødme af fuldmodne bær. Der er glimt af barberaens spændstighed, men syren er lav for typen.
Blindt havde jeg faktisk gættet på oversøisk og det er en vin for folk med hang til høj alkohol og kraftig sødlig frugt, som man finder det i fx. amarone/ripasso og oversøisk vin. Og dem er der mange af! Personligt bliver det dog for meget for mig, og jeg bliver ærlig talt lidt bekymret for Piemonte med disse alkoholbomber her fra 10 og 11.
85

Tenuta Montanello importeres af Il Buco i Njalsgade. Priserne for de to barberaer er hhv. 119,- og 99,-

Ingen kommentarer: