fredag den 14. juni 2013

New York



New York har ikke haft min store bevågenhed som vin-region, men man skal jo smage lokal vin hvor man kommer frem og ikke mindst Finger Lakes er jo kendt for sine koldklima-sorter som riesling og cabernet franc. Så jeg glæder mig og går med åben pande ind i den herlige vinbiks Gnarly Vines i Brooklyn.

2010 Dr. Konstantin Frank, Finger Lakes Rkatsiteli
Rkatsiteli er en Georgisk drue, som har høje niveauer af både sukker og syre og har været udbredt i østeuropa på grund af god modstand mod kulde. Her i USA er den en raritet og det var da også den berømte riesling fra Finger Lakes i upstate New York vi gik efter, men kunne ikke lade denne for os ukendte drue ligge.
Lys gulgrøn farve. Meget speciel og intens næse med ekstremt meget frisk hindbær sammen med mandarinskal og tørrede morbær. Græs, melon og surdej bidrager til det sære, men meget tiltalende udtryk.
Smagen er frisk og mineralsk. Sprød og frugtig og med masser af mineraler og citrusskal af forskellig slags sammen med en let-sødlig frugt af melon og hindbær. God fylde i frugten forrest, men en anelse anæmisk i afslutningen. Eftersmagen vinder dog lidt i styrke og det overordnede indtryk er en meget særlig vin af god kvalitet. Nogle ved bordet var endda decideret forført (u know who u are!).

2010 Herricks Lane, North Fork of Long Island Cabernet Franc
Rubinrød, ikke så tæt og lilla som loire-franc kan være. Fremragende næse med masser af røg, hængt kød og luksus-ristet nymalet kaffe sammen med frugten af søde kirsebær og blåbær.
Smagen har sødlig mørkerød frugt i en velbalanceret og tilbageholdt stil med fine toner af kanel, kød og kaffe. Syren savner lidt bid og tanninerne er fraværende, men selvom strukturen savner greb er det en saftig og delikat fornøjelse, hvor man ser frem til næste slurk og glas. Definitivt noget andet end Loire, men ikke desto mindre rigtig godt. Herligt bekendtskab!

1 kommentar:

Henrik Koudahl sagde ...

Ingen tvivl om at Dr. Frank er en vigtig del af vinhistorien i Finger Lakes. Det eneste der skuffede ved besøget var at han behændigt undgik alle spørgsmål om at vi gerne ville se produktionslokalerne.

På modsatte side af Keuke Lake finder du "danske" Morten Hallgren fra Ravinens Wine Cellar. Mortens vine hører absolut til blandt de bedste vine i Finger Lakes.

Mortens tilgang er stadigvæk præget af hans år i Bordeaux.