søndag den 29. marts 2015

Riffault & Roche Blanche - naturlig Loire sauvignon


To herlige og meget anbefalelsesværdige sauvignoner fra Loire i hver sin stil, men sjovt nok med det fællestræk at de har gennemgået malolaktisk gæring, hvilket ellers ikke er kotume med sauvignon. Årgangene går kraftig igennem her - kølige 13 og varme 11.
Begge vine er økologiske (Riffault også biodynamisk) og naturligt vinificeret. Riffault er nok den ‘bedste/største’ vin, men jeg tror alligevel jeg foretrækker Roche Blanche's kølighed. Begge er fra Rosforth, men er drukket til fair flaskepriser hos hhv. Café Lillebror (Jarmers Plads) og Den Vandrette (Havnegade).

2013 Clos Roche Blanche, Touraine Sauvignon No. 2
Fin og helt slank duft som er domineret af kraftig anis sammen med frisk græs, fennikel, grapefrugt og sarte hvide blomster (anemone). Fot og indbydende i smagen også hvor syren er høj og frisk, kroppen let og igen med en anis-domineret finish. En delikat og forførende sauvignon, hvor den kølige årgang slår igennem i en frisk og slank struktur.
Macération carbonique og malo, lagring sur lie på stål og aftapning uden filtrering eller svovl.
114 Rosforth / 350 Lillebror

2011 Sébastian Riffault, Sancerre ‘Les Quaterons’
Her er vi straks i en anden stil. Stadig klare sauvignon-typiske markører af tomatstilk og hø men frugten er mere moden og aromatisk med gule æbler, abrikos, appelsinskal og hyldeblomst. Kroppen er mellemfyldig med cremet tekstur, intens frugt og god længde med en lille varme i finishen.
Bredere og dybere i spektret end Roche Blanche, men også lidt tungere og mere parfumeret - med stigende temperatur får man næsten traminer-vibes med de fede hyldeblomstrede toner og (let) eksotiske frugt.
Fra enkeltmark og høstet sent med 35 hl/ha udbytte. Spontangæret og lagret halvandet år i stål sur lie.
168 Rosforth / 370 Vandrette.

2 kommentarer:

Ingvar Johansson sagde ...

Fin läsning Niels. Sauvignon kan vara en kul druva när
det jobbas med den. Kan bli övertydligt trist men i rätt händer verkligen fascinerande. Riffaults viner har jag provat och gillat. Finns några riktigt fina exempel i Friuli också.

Piu Rosso sagde ...

Hej Ingvar! Ja - jeg holder mest af de kølige/stringente versioner, som holder parfumen lidt i skak. Men så er der til gengæld ikke meget andet der minder om sauvignons aromatik.
God påske! VH Niels