mandag den 27. december 2010

Sydfransk visit


Jeg har anbefalet den før, men hvis jeres vej skulle falde forbi Kollwitzplatz i Berlin, så gå ind omkring Les Rouges du Midi på hjørnet af Knaackstr., en forbilledlig lille importør og vinhandel med sydfranske vine. Her er herligt fri for de mange superstars fra Rhônedalen og man kan gå på opdagelse i de mere eller mindre obskure appellationer og druesorter især fra den franske middelhavskyst.

2004 La Bastide Blanche, Bandol
Bandol er den lille hæderkronede appellation i Provence med topproducenter som bl. a. Pradeux, Vannières og Pibarnon. Bandol-distriktet ligger helt ud til kysten, men La Bastide Blanche ligger i den nordlige del, et stykke inde i landet. Mourvedre, som ellers plejer at være en af blandingsdruerne i fx. sydrhône, spiller her den absoulutte hovedrolle.
La Bastide Blanche er sortrød i farven og mørk og sød i duften med hyldebærsaft, sorte kirsebær, støv, harsk læder og engelsk lakrids. Julekrydderier og hedvin giver klare glögg-associationer.
Smagen er tæt og kompleks med mørk bitterhed som i porter og 96%-chokolade. Sødmefuld bærfrugt og kryderier (glögg igen) og hyldebær i alkoholdrig og meget robust mund. Specielle pulveragtige tanniner følger op og klinger ud med læder og smør i eftersmag. En animalsk og rustik vin, som dog har en flot balance. Meget stoutagtig med lav syre og lang, bitter eftersmag.
Læs også om La Bastide Blanche på Finare Vinare, som begejstret har fulgt den i mange årgange. 15€ hos Les Rouges du Midi.
90

2007 Domaine des Chanssaud, Côte du Rhône
Transparant rubinrød. Duften er klassisk Rhône i enkel stil med lyse kirsebær og hindbær, lakrids og peberkrydrede overtoner. Smagen har fin lys frugt og udmærket intensitet i finishen med lakrids og let peber. Syren er dog ret slap og frugten kan ikke bære de 14% alkohol. Enkel vin som er saftig, men savner friskhed pga. den lave syre og høje alkohol. 70 kr hos Juuls på Værnedamsvej.
82

2005 Domaine Berthoumieu, Madiran Cuvée Charles de Batz
Madiran er et lille distrikt for foden af Pyrenæerne i Gascogne i sydvestfrankrig. Den kradsbørstige Tannat er hoveddrue i de kraftige, tanniske og langtlevende Madiranvine. "Charles de Batz" er Berthoumieu's topvin på 90% Tannat med 10% Cabernet. Lavt udbytte og 12 måneder på nye barriques.
Farven er mørk rubinrød og duften har sorte bær, kirsebærsovs, dækgummi og fadvanilie i front. I smagen er der god koncentration i frugten, men det er i strukturen denne vin har sin force: De stolte tanniner sætter tidligt ind og klæber sig lækkert til tænderne, syren er levende men ikke spids og helt integreret i frugten. Fadet er mærkbart hele vejen, men slet ikke så dominerende som man kunne frygte.
Det er en heftig og rå vin - ung, benet og rustik og derfor ganske tiltalende:-) Minder mig om Sagrantino-vine fra Montefalco i Umbrien med den stofrige mørke frugt, 'brede' syre og kraftige tanniner. €13,50 hos Les Rouges du Midi.
 
88 

Ingen kommentarer: