tirsdag den 14. december 2010

Tenuta Serradenari, Nebbiolo d'Alba & Barolo

2008 Tenuta Serradenari, Nebbiolo d'Alba
Helt transperant rubinrød i farven. Lille, karakterfuld næse åbner med slanke tranebær, rosmarin, fennikel, agurk og dijon. En mindre grøn og mere sødmefuld frugt lukker op efterhånden, men stadig i en meget slank og lys stil med lak og lakrids.
Smagen har tranebær og udvandede jordbær i let krop. Flot syre dominerer og tager sammen med karakteristisk slank lakrids rigtig fat i finalen som har (for druetypen) overraskende små tanniner.
Glem alt om 'mini-barolo', dette er traditionel hverdagsnebbiolo i stil med andre lyse hverdagsvine i den typisk kantede stil fra Piemonte på fx. Grignolino eller Freisa. Og som sådan gør den det godt. Syredrevet struktur og lys, let frugt med gode bittertoner. Læskende og frisk og derfor rigtig god til fx. pastaretter eller pizza. Stil og formål kalder nok på en lavere alkoholprocent end de 14, som stikker for meget ud især i eftersmagen. 79 kr. hos A Vinstouw.
 
84

2006 Tenuta Serradenari, Barolo
Serradenaris 06'er er rubinrød i farven og lægger i duften ud med undertrykte toner af lys rød frugt, bacon, fennikelfrø og lidt svovl. Det er en meget ung Barolo, ovenikøbet fra et lidt tilknappet år som 06, og den åbner modvilligt op med syrlig stenfrugt, sure kirsebær, kraftig mint, røget kød, tæt engelsk lakrids og sødlige toner af nødder og vaniliekranse.
Virkelig flot i munden med kraftige ribs, sur blomme og tør tobak i en slank stil, som dog har stor smagsfylde og koncentration i den syrlige frugt. Lækker lakrids er med hele vejen sammen med den kompotagtige, typiske nebbiolosødme som spiller frækt under syrebadets overflade. Heftige tanniner sætter tidligt ind og betrækker hele munden og den lynende syre er med frugten og flammer især op i eftersmagen som har stærkt koncentrerede ribs, hvid røg, citron(likør) og nutellastrejf fra de 2 år på 500 liters fade (tonneaux).
Ikke helt overraskende var 05'eren mere charmerende og tilgængelig nu, men er nok til gengæld ikke så holdbar. 06'eren her er noget lukket pt, men den er godt bygget og allerede om et års tid vil den formentlig have åbnet op. Den kommer til at leve længe og skal have godt med luft, hvis den drikkes nu.
169 kr. hos A Vinstouw, som har skudt papegøjen med importen af de her klassiske og druetypiske La Morra-vine fra Serradenari.
91

Ingen kommentarer: