mandag den 24. januar 2011

1997 Guiseppe Mascarello e Figlio, Langhe Status

Langhe Rosso på 70% nebbiolo, 25% barbera og 5% freisa fra en af de store klassikere i Monforte d'Alba, Barolo. Langhe Rosso er hos mange producenter det man skæmtende kalder gulvopfej, altså 2.-, 3.-, 4.-sorteringsdruer af forskellig slags som blandes til en absolut basisbordvin. Det er der ikke tale om her. Mascarellos Status er et blend på et højt niveau fra Mascarellos marker i Castiglione Faletto og Santo Stefano i Monforte d'Alba. Maceration i 2-3 uger og 24 måneder på mellemstore fade. Den er bygget til et mellemlangt liv - det får den lov at bevise her, hvor vi tester 97'eren.

Flot moden farve - rabarberfarvet med rødbrune træk. Næsen er ikke så intens, men delikat og mangelaget med modenhed og tydeligt præg af især nebbiolo, men også barbera. Blød frugt med bolcheagtig sødme og bærtærte sammen med nebbiolos rust, frugtsten og slanke lakrids og tertiære elementer af røget kød, balsamico og tjære. Man skal give den fuld opmærksomhed og ikke servere for kold - men så er der også fin subtil kompleksitet i duften.

Moden elegance i smagen, syren er stadig særdeles levende og spiller flot sammen med den sødmefulde, blide bolchefrugt. Tanninerne er helt integrerede, men klart tilstede i det klassiske samspil med saltlakrids og lille tjæresnert i finishen. Det som imponerer her er den fylde og dybde der er i frugten. Ikke på en aggressiv og magtfuld måde overhovedet, men roligt og elegant folder den sig ud. Lang eftersmag med jordbær i forskellige modenhedsgrader sammen med lidt tjære og balsamico.
Status 1997 minder mig på en måde om skuespillerinder som Juliette Binoche; past her day, ja - men den klassiske, dybe skønhed fortager sig ligesom aldrig.

Den her vin oser af kvalitet, helt fra prop til langt ud i eftersmagen er alt gjort med en omhu som man kun kan beundre. Det her må allerede være kandidat til årets køb: 75 kr, getouttahere! Carlo Merolli ryder op et par dage endnu..
89

PS. Who Cut The Cheeze tester 99'eren her, Finare Vinare tester 01'eren her og Vinhulen begge her 

5 kommentarer:

Fredrik sagde ...

75 kr, du måste skämta!? Det får nog anses vara en av årets mest prisvärda viner... Ska ge Status en chans till, tror jag. Undrar om jag inte har en till någonstans.

Herren sagde ...

Jag har sett den i Merollis lista men inte slagit till. Jag gillade 01:an (tror jag det var)så detta låter klart intressant. En del har förmågan att åldras vackert:-)

Piu Rosso sagde ...

Frederik - no kiddin':-). Men vist kun indtil 31/1. Prøv at tjek Carlos seneste mail for opdatering af "rydop"-listen.
Nebbiolo dominerer totalt her i 97'eren, men barbera er måske med til at skabe en speciel blød dybde i frugten, som er ret attraktiv. Ellers holder jeg med dig i preferencen af 100% af det ene eller andet i den her sammenhæng og jeg får da også straks lyst til at smage fx 97 Villero til sammenligning..:)

Herren - ja, 99 og 01 skulle jo på papiret kunne ældes bedre og længere, jeg har kun smagt dem til en smagning og husker dem ikke så godt (det er udpræget ikke smagningsvine!). Denne 97'er virker ikke udbrændt, men bliver nok heller ikke ligefrem bedre fra nu. Det er ingen powervin og maden skal heller ikke være for kraftig, men balancen og frugtens karakter er virkelig forførende - ja, du har ret: nogen ældes bare med ynde:-)

Anonym sagde ...

http://www.youtube.com/watch?v=npjOSLCR2hE

Piu Rosso sagde ...

Haha! Monty Python ftw! Selv liv/død er 'smag og behag':-)