mandag den 31. januar 2011

2009 J. Hofstätter, Lagrein

Alto Adige (Sydtyrol) er Italiens nordligste vinregion - og også en af de mest dynamiske. Her i alpelandet dyrkes bl. a. pinot (blanc og grigio), chardonnay og gewürztraminer, som kommer herfra. Af de blå er lagrein, pinot noir og schiava (vernatsch) de mest udbredte sorter.
Hofstätter er et gammelt hus, som har hjemme i Tramin. De producerer fra ca. 50 ha og er kendt for deres udgaver af pinot noir og traminer aromatico (gewürztraminer), men også lagrein som vi tester her.

Dyb, mørk rubinrød farve og en vidt åben og meget indtagende næse - frisk og varm på samme tid; bred, parfumeret stil med nyplukkede sorte bær og sødlakrids og toner af mælk, lade (støv/korn) plus en lille antydning af fadagtig karamel og søde urter.
Mørk og meget fyldig frugtighed i smagen i mediumfyldig krop. Frugtsyren er frisk og prikker næsten forrest på tungen, men det er en utrolig blød og frugtig vin med de modne sorte bær, rødt melet æble og lidt kvasede toner af bærbuskblade. Finishen har helt små, men velplacerede lakrids-tanniner og den friske varme frugt dominerer overalt - også i eftersmagen sammen med en lille smørnote. Det er en meget velbalanceret vin, som er fattig på syre og tannin, men frugtens fylde er imponerende og udgør på den måde nærmest en slags alternativt strukturparameter.

Flot komponeret og ekstremt drikkevenlig - men bestemt ikke på en kedelig måde, der er godt med personlighed: Lagrein er meget letgenkendelig drue med sin paradoksale kombination af blød, mørk frugtfylde og næsten hvidvinsagtig struktur.
€12,50 hos Weinladen Schmidt i Berlin, 112 kr. herhjemme hos Enoteca.
 
87 

Ingen kommentarer: