søndag den 9. oktober 2011

2010 Arianna Occhipinti, SP68 Bianco Sicilia IGT


Arianna Occhipintis røde SP68 tog os med storm og vi er spændte på hendes hvide vin med samme navn (som simpelthen er gårdens vejnummer). Druerne er albanello og zibibbo (moscato d'alessandria) som dyrkes i 280 meters højde, gærer med skalkontakt i 15 dage og lagrer på ståltank i et halvt år for den aftappes ufiltreret og med minimal svovl-tilsætning - derfor er den atypiske skalkontakt nødvendig; for at udtrække antioxidanter. 

Lys gylden farve - synet afslører ikke at der er tale om ufiltreret, macereret naturvin. Duften er ekstremt moscato-typisk med tæt, sød hyldeblomst, nedfaldsæbler og muskatnød i meget aromatisk stil. Det er virkelig som at dufte til en dessertvin, men der er også bio-toner nedenunder: ensilage, agurk, komøg - ja man kan samle det i ordet traktor (diesel/dæk/jord). En flot og intens duft, men man forventer sandt at sige noget andet end der møder i munden: Tør, stram og grøn smagsprofil med græs, agurk og citronskal og mineralsk rankhed som man slet ikke sporer i duften. Medium syre og let krop, som henter lidt kraft i finishen med en honningagtig sødme, saltmineraler og letbitter lille tanninfornemmelse. I eftersmagen vender moscato-profilen tilbage med de karakterisktiske aromatiske træk.

Fie Simoncini fra Cibi e Vini beskriver det som en nærmest personlighedsspaltet vin og det er spot-on: Duft og smag er to forskellige verdener her. Botero i næsen og Giacometti i munden. Og på den måde er det ikke en hvidvin i harmoni, den stritter lidt i mindst et par retninger, men det er alligevel charmerende og man fascineres for hver snus og slurk. Savner i smagen både syreintensitet og koncentration for at komme helt op på naglerne, men det er en flot basishvid, hvor man har fornemmelsen af at blive fortalt en historie, eller møde en interessant personlighed. En velkommen modsætning til det karakterløse og strømlinede. Også smagt her. 119 kr hos Cibi e Vini.
88

4 kommentarer:

Ingvar Johansson sagde ...

Intressant läsning Niels. Jag besökte Fabio igår och fick med mig några flaskor. Nyfikenheten var stor redan innan och dina notater har inte gjort den mindre. Drack du hela flaskan på en kväll eller har du möjlighet att följa det under någon/några dagar ?

Piu Rosso sagde ...

Hej Ingvar! Jeg tester som regel over et par dage, men denne blev drukket til bagt knurhane og henover aftenen. Jeg registrerede ikke nogen tydelig udvikling, duften aftog dog en smule i kompleksitet og blev lidt mere enstrenget frugtig. Glæder mig til at læse hvad du synes om den! Fik du ellers gode ting med fra CeV?
VH Niels

Ingvar Johansson sagde ...

Fabio har ju lämnat kvinnorna och hans nya tema är bjergvine. Det blev en lagrein. Sedan köpte jag de sista flaskorna av Bressans schioppettino 04 och mera ac Occhipinti. Är det knurhanarna vi ser i bakgrunden ?

Piu Rosso sagde ...

Ja, det er knurhanerne som tjekker den unge Occhipinti ud, haha! Og ser lidt utrygge ud..:-) De er store og gode for tiden, lækkert og saftigt blødt kød med en delikat smag. Og her var det godt med den lette krop i sp68, en fed 14%'er havde været for tung.
Jeg så godt bjergtemaet, det er virkelig fint og sjovt med CeV's forsøg med alternative måder at kategorisere vinene på - tænker man fx på forskellen mellem etna og sydsicilien, giver det god mening at anskue det udfra andre parametre end regionerne.
VH Niels