søndag den 2. oktober 2011

Cascina Cucco Barolo Cerrati Vigna Cucco


Cascina Cucco ejer hele Cerrati-cru'en centralt på den østlige side af den langstrakte kommune Serralunga d'Alba i Barolozonen. Den øverste del af Cerrati kaldes Cucco og navngiver altså både huset og dets topvin. Cascina Cucco har generelt en moderne tilgang til vinmageriet, men Baroloerne kan alligevel ikke kaldes modernistiske, det er en slags mellemting. Med lagringen (2+ år) helgarderer man og lagrer basisbaroloen på store fade, 'Cerrati' 50/50 på små og store og 'Vigna Cucco' 66/33. Vi smager sidstnævnte i to årgange op mod hinanden: 2005 og 2007.

2007 Cascina Cucco, Barolo Cerrati Vigna Cucco
Rubinrød ungdommelig farve - dyb, men let transparent og med tomatrøde kanter. Duften er intens og seriøs med blommefrugt og dyb, kraftig sødme a la remonce og krydret med anis og kanel. Sort læder og engelsk lakrids drejer indtrykket i den mørke retning. Bred og sød i stilen, men stadig med den typiske hårde kerne af rust og ferskensten i baggrunden.
I smagen er der flot koncentration og fokus helt fra begyndelsen - enormt flot struktur med tæt frugt, intens syre og kraftige tanniner som betrækker munden med kridt og snørrer helt sammen i finishen. I eftersmagen åbner de anissøde blommer og fadaromaer men så kommer den syrlige kirsebærfrugt buldrende og laver en virkelig lang og flot udtoning sammen med støvet, sækkelærredagtigt tannin-ekko.
Det er en smuk, moderne Barolo hvor den klassiske kerne er bibeholdt og fadet holdt i strakt arm. Styrken i strukturen er markant større end i 07 Cerrati-udgaven og kan nærmest ikke sammenlignes med Cuccos lidt svage 07 basisbarolo 'Serralunga'. Virkelig flot og den bedste barolo jeg har smagt fra Cascina Cucco til dato.
93

2005 Cascina Cucco, Barolo Cerrati Vigna Cucco
er også en flot Barolo og her er kvalitetshoppet i forhold til 05 Cerrati endnu større. I forhold til 07 Vigna Cucco er frugten mere tilbageholdende i duften, flere skovtoner og lysere i stilen med tørrede blomster, tørt træ og lyse lædertoner.
Slank og lidt gemt frugt igen i smagen. Lidt mere forsigtig, men igen vokser en rigtig flot struktur frem, med vidunderlige, grovkornede tanniner og stor syre i finishen og begyndelsen af eftersmagen. Også her i 05'eren er der enorm længde med power i frugten som her i udklangen kommer til syne helt utildækket.
Strammere, tørrere og slankere end 07'eren, men stadig med flot power og skøn stuktur. Viser ikke særligt tydelige tegn på modning i forhold til den to år yngre udgave, hvilket siger noget om at det er langlivede vine, de her.
92

Det er to rigtig flotte baroloer og det er et spørgsmål om generel præference, hvilken man foretrækker. Jeg synes den dybere frugt og sødme løfter 07'eren et trin højere - det fuldbyrder på en måde den moderne approach, som er grundpræmissen her. Men det er under alle omstændigheder på ingen måde overfadede vine vi har at gøre med her - drue og terroir er i centrum og hurra for det. Carlo Merolli importerer.

Italienska Viner har tilfældigvis på samme tid testet disse to op mod hinanden, med vanlig præcision og læseværdighed. Men modsat os med præference for 05'eren!

5 kommentarer:

Italienska viner sagde ...

Vad är egentligen oddsen för att vi ska välja att prova exakt samma två viner under samma weekend...?

Härliga noter, och jag håller med om att nivån är markant högre i fde här årgångarna hos VC jämfört med Cerrati. Huruvida man föredrar den ena eller den andra är, som du säger, en fråga om tycke och smak.

/Patrik

Piu Rosso sagde ...

Ja det er faktisk temmelig usandsynligt - der måtte være noget i den skønne sensommerluft der kaldte på barolosammenligninger:-) Ellers er jeg på din forklaring med the great minds..., haha!

VH Niels

Ingvar Johansson sagde ...

Oddsen på att det skulle vara just de aktuella vinerna är väl däremot inte skyhöga :-)

Piu Rosso sagde ...

Du er på sin vis rigtigt, Ingvar:-) - Cucco fylder procentvist ihvertfald uforholdsmæssigt meget i min kælder. Og med god grund, det er virkelig et mageløst forhold mellem pris og kvalitet her - ikke mindst hvad angår 07'erne. Har du smagt Vigna Cuccoerne? Det skulle være interessant at høre hvad du synes om forholdet mellem Cerrati og VC.
VH Niels

Italienska viner sagde ...

Ingvar - Även om sannolikheten för att vi skulle välja två viner från just Cascina Cucco inte är fullkomligt mikroskopisk, så är kombinationen Vigna Cucco 2005 och 2007 desto mer anmärkningsvärd. Givet alla olika varianter och årgångar som finns av CC-viner i förrådet...

/Patrik