torsdag den 27. oktober 2011

Grüner Veltliner, Welschrielsing & Riesling: Østrig!


Mini-ekskursion med tre østrigske mellemklasse-hvide, to forskellige regioner og tre forskellige druer, alle ca. i prisklassen 70-100 kr.

2010 Weinmanufaktur Krems, Grüner Veltliner (Kremstal, Sandgrube)
Hvidgul med grønne træk og mikroperler. Æble, ananas og friskost i duften sammen med en anelse hyldeblomst. Med luft blander en sødlig vanilietone sig med æblerne og ved lidt højere temperatur kommer lidt flere krydderier til - quatre épices-agtigt med ihvertfald lidt muskat og hvid peber. Ikke nogen kompleks næse, men heller ikke uinteressant at stikke næsen i overhovedet.
Smagen er frisk og læskende i en blød, frugtig stil. Føles meget harmonisk og ligefrem (på en god måde) i munden. Syren er til den lave side, men frugtprofilen er slank og frisk. Hyldeblomst og gala-æbler i eftersmagen sammen med et bittert, pikant element af granny smith-skræl, drueskind og muskatnød.
Der kan eller behøver egentlig ikke siges eller skrives så meget om denne vin, men drikkeglæden er helt i top - et skolebøgseksempel på frisk, læskende og sprød hvidvin, som samtidig har ganske godt med karakter. Til aperitif eller let mad. Med fast plads hos Dansk Supermarked er her nok den videst tilgængelige GV på det danske marked. Bergholt har smagt 09'eren.


2009 & 2010 Domäne Müller, Welschriesling Ried Burgegg - Deutschlandsberg (Weststeiermark)
Welschriesling kaldes også riesling italico, men har på trods af navnene intet slægtskab med rhein-riesling. Vi er i Weststeiermark i den sydligste del af det østrigske vinområde, hvor welschriesling - i modsætning til Burgenland - hovedsageligt anvendes til tørre vine.
Hvid-grøn farve med mikroperler og en meget køn, slank næse med friske, grønne æbler og gul-grønne citrusfrugter. I munden er den sprød og frisk - ukompliceret, men med høj syre og rank, slank frugt, som har en rigtig fin balance. Knastør og læskende med en delikat, let bitterhed i finishen. 2010'eren er klart mest sprød og levende i frugten, så det er uden tvivl en hvidvin, der skal drikkes så ung som muligt.

2007 Sepp Moser, Kremstal Riesling von den Terrassen (Kremstal, Rohrendorf)
Biodynamisk riesling, cuvee fra fire forskellige terrasser. Ingen kan være i tvivl om letældet rielsing her: Masser af petroleum og ristede nødder i duften foran frugt af abrikos, pære og kandiseret appelsinskal. Mineralsk og tør i munden, med den typiske rieslingstruktur som er tæt forrest og slank bagerst - svært at beskrive bedre. Syren er høj og frugten tæt - riesling viser i denne trio sin overlegenhed! Vidunderlig og overraskende seriøs vin, perfekt moden nu - kanonmatch til de sødligt-støvede toner i en skummet skaldyrsbisque med ristet kammusling, som den ledsagede.

3 kommentarer:

Michael Gram sagde ...

Krems er på bud i Føtex ugen ud til 2 for 100 kr. Glimrende til prisen.

Utroligt, som du kan udpensle smagsnoterne. Mine smagsløg og lugtesans trænger vist til lidt oplæring.

Ingvar Johansson sagde ...

Hej Niels ! Jag minns att jag provade en rad viner från Weinmanufaktur Krems för ett par år sedan och gillade särskilt Veltlinern och Zweigelten. Kostade då runt 50 kr på Netto.

Piu Rosso sagde ...

Hej Michael - ja det er rigtig flot value når den er på tilbud! Den lavere syre end fx. ung, tør riesling med samme smagsprofil, gør den suveræn til fx. aperitif eller terrassen/altanen (selvom vi nok desværre må betragte den sæson som afsluttet nu..), det er en læskende og lækker vin. Mht noterne: jeg øver mig i balancegangen - det må jo heller ikke blive for overlæsset. Det ideelle er hvis man kan fremmane en slags indre forestilling af vinen hos læseren. Men jeg øver mig som sagt stadig:-)

Hej Invar - du har ret, Føtex og Netto har samme importør (Dansk Supermarked) og har jævnligt rigtig gode priser på Krems. Det er noget tid siden jeg har set Zweigelten nogen steder, men vil klart tjekke den ud, hvis den dukker op. Vi mødes senere på dagen til BB-shootout!?!

VH Niels