onsdag den 9. oktober 2013

2004 Radikon, Oslavje Venezia Giulia IGTStanko Radikon fra Oslavia i Friuli er et af de store ikoner i den italienske naturvin, som producent af nogle af italiens bedste og mest radikale orangevine. Oslavje er et blend af chardonnay, pinot grigio og sauvignon som vinificeres med skalkontakt i tre måneder, uden tilsætninger eller temperaturkontrol. Lagring 36 måneder på store fade.

Ved første snus er man nærmest åndeløs, det her er helt fantastisk. Ubeskriveligt kompleks næse med frugt af gulerødder, gule æbler, hyldeblomst og abrikos. Smukke, æteriske modningstoner af læder, cognac, tør tang og kul og delikat parfumeret krydring af kardemomme, lakrids og blomster. 
Smagen er utrolig samlet og intens. Elegant og slank men med fuld kraft. Igen søde gulerødder, gule æbler og citron i frugten. Høj, intens syre og hen mod slutningen sætter kridtede tanniner ind sammen med lakridsrod og fadtoner af smør og svampe. Frisk, safttig, udviklet og kompleks på samme tid.

Denne dyborange vin er intet mindre end fænomenal, en af de bedste vine jeg har drukket nogensinde. Radikal, intens, original og fyldt med oplevelser. Tak.
95

Én er for lidt til to og for meget til en, mener Radikon om den konventionelle flaskestørrelse på 0,75 liter. Derfor fåes de største af hans vine i 0,5 og 1,0 liter. Men den lille flaske opstod også fordi Radikon ville bruge en lokal kork som var tyndere og mere kompakt og derfor måtte flaskehalsen proportioneres derefter. 0,5 l koster i Tyskland €22 hos Orange Wines. Drunken Monday er også begejstrede og Ingvar har besøgt Radikon.

Ingen kommentarer: