søndag den 13. oktober 2013

2011 Castello di Gabiano, Grignolino del Monferrato Casalese 'Il Ruvo'Grignolino er vel det man kan kalde nebbiolos frække lillesøster. Der er et par stykker af dem - ruché og freisa er andre - karakterfulde, originale og lidt særegne druesorter som er så karakteristiske for Italien, ikke mindst Piemonte. Grignolino er måske min favorit af dem allesammen. En lille drue med store kerner og tykt skind uden meget pigment. Det betyder at druen giver lyst farvede vine med masser af tannin og syre. Meget lig nebbiolo, men alligevel med en anden parfume.

Il Ruvo har en fantastisk farve - helt transparent kobberorange med rubinrøde træk. Duften er vidunderlig og original med intens æterisk profil - blommer, abrikos, røg, lim og lakrids.
I munden er det en fest af klassiske bolcher og pastiller - maltbolcher, gajol, Ricola urtebolcher, spejderhagl. Estragon og persille. Slank og sprød med en virkelig lækker og saftet frugt af hyben og abrikos bag den urtekrydrede lakrids. Meget pinot-like med den tætte, slanke profil og kombinationen af det søde, sure og salte. Ikke så hårdt struktureret som grignolino kan være.

Sælges kun som del af et sæt fra Gabiano, men det forlyder at Carlo Merolli tager nye årgange hjem, heldigvis. Meget varme anbefalinger, det her er indbegrebet af Piemonte!
89

Ingen kommentarer: