fredag den 18. oktober 2013

2009 Dario Princic, ‘Bianco Trebez’ Venezia Giulia IGTBlend på chardonnay, sauvignon og pinot grigio fra en anden af Oslavjes store naturvinsikoner Dario Princic. Maceration i 18 dage (pinot grigio 7 dage) og gæring i åbne fade. Ingen filtrering, ingen svovl.

Dyb kobberorange farve. Stor og intens næse med ærketraditionelle (rødvins)markører af lakrids, mint, læder, røg sammen med den meget indtagende frugt af havtorn, gule æbler, multebær og strejf af fino-sherry.
Smagen er kølig og enormt velbalanceret. Meget mineralsk, frisk og elegant, samtidig med at der er kraft og dyb kompleksitet. Frugt af gulerødder, æbler og gule bær. Flot og lang finish med lakrids og fine tanniner. Forløbet er imponerende og man må bare læne sig tilbage, nyde turen gennem munden og tage hatten af: Det her er stor vin.

Her giver 'orange' virkelig mening - en kategori for sig med lige mange associationer til rød og hvid. Man kommer til at tænke på store, modne vine fra piemonte og toscana, samtidig med at frugten har en vidunderligt indtagende 'gul' friskhed og parfume. Trebez har en fremragende balance og struktur - en mesterlig hånd har interveneret minimalt her. €30 i Tyskland hos Orange Wines.
93

7 kommentarer:

Finare Vinare sagde ...

Glimrande orangevin. Ja, kanske det bästa vi provat!

Zsolt Sütö på slovakiska Strekov1075 är faktiskt i närheten med sin 2009 Riesling Vlassky "on the skins".

Piu Rosso sagde ...

Hej FV - jeg det her er godt! Radikons 04 Oslavje blew our minds fuldstændig. Samme stil (og blend) som princic' trebez, men mere kraftfuld og lidt lavere alkohol. Den må I prøve, hvis I har den til gode.

Spændende med macereret riesling - hvor får man fat i Zsolt Sütö? Kühn laver eksperimenter med amforamacereret riesling i rheingau - det er ikke så ekstremt, men meget vellykket.

Vh NielsFinare Vinare sagde ...

Vi har fortfarande kvar att pröva Radikon...

Welschriesling nota bene - inte ens släkt med rhensk riesling. Gravner menar att själva druvsorten inte ska ha alltför mycket karaktär när man ska göra orangevin, och då passar riesling vlassky som handsken. Gravner hade också smakat versionen från Strekov1075 och var djupt imponerad. Gissa om Zsolt var stolt!

Enklast är nog att handla direkt från Strekov. Frakten lär dock kosta, tyvärr...

http://www.strekov1075.sk/

Ingvar Johansson sagde ...

Piu Rosso goes orange !! Har några flaskor som jag tänkt ligga på ett tag. Det blir nog svårt nu... Låter som en verkligt bra försändelse från Orange wines

/Ingvar

Piu Rosso sagde ...

FV - ah ja, der svigtede mit slovakiske mig:)

Ingvar! Dine besøg i Oslavia er så flot læsning, det er en drøm at komme dertil.
Det virker til at være svært at gennemskue lagringsevnen hos vine i den her stil. De er jo på den ene side bygget til det, og på den anden side synes det som om de pludselig kan udvikle sig meget hurtigt. Radikons RG 01 virkede for noget tid siden betydeligt mere end et par år ældre end Oslavje 04 gør nu. FV nævner ofte temperatur som essentielt når snakken falder på lagring af naturvin. Hvad er dine erfaringer?

VH Niels

Finare Vinare sagde ...

Niels - kör Google Translate till engelska, det funkar hjälpligt.

En gissning är att syranivån är avgörande för om ett orangevin håller eller inte, och Bianco Trebez har ju en strålande syra. Sedan borde ju tanninerna hjälpa till också. Men temp under 15 är nog ett måste...

Ingvar Johansson sagde ...

Niels! Du fick mig att också prova. Instämmer i allt.

När det gäller lagringsdugligheten så har jag druckit flera orange-viner från andra halvan av 90-talet utan några som helst ålderskrämpor. Även konventionella vita viner från Friuli är ju oftast väldigt lagringsdugliga, även de som inte har så hög syra mycket tack vare mineraliteten. I Oslavias orangeviner finns ju både tanniner, syra och mineraler.