torsdag den 9. januar 2014

2011 Cantina Produttori Cormons, Franconia Blu Aris Friuli IsonzoUkendt druenavn for mig og endnu en påmindelse om italiens vidunderlige mangfoldighed. Men franconia er det samme som blaufränkisch, og så er man jo med igen. Vi er i DOC'en Friuli Isonzo i det sydøstlige Friuli, og Cantina Produttori Cormons er et stort kooperativ dér. Blu Aris lagrer på store fade.

Farven er mørk rubinrød med blålig toning og næsen er mørk af sorte bær og sødlakrids. Det er en speciel og parfumeret duft, som sender tankerne mod lacrima, der har lidt af den samme specielle aromatik. Søde brombær, hyben, tulipaner, lakridspulver, lavendel, jord.
I smagen er der tændt frugtsyre, og en spændstighed der næsten prikker på tungen. Men syren er sådan set ikke høj, det er et overordnet rundt og frugtdrevet udtryk med nuanceret aromatik og friskhed i ét. Finishen er rig med lakridskaramel og mandarin. En anderledes basisvin, som anbefales varmt - 85 kr hos Carlo Merolli.
87

3 kommentarer:

Ingvar Johansson sagde ...

Niels! Intressant läsning. Visste inte att Carlo tagit in viner från Cormons-koperativet. Genomgående bra grejer om än inte spektakulära. Det finns en del bra viner på druvan i Friuli, en kvarleva från den Habsburgska eran.

Piu Rosso sagde ...

Hej Ingvar - ja, godt men ikke spektakulært er nok hovedet på sømmet her. Men den specielle florale parfume får den alligevel til at skille sig lidt ud fra så meget andet i denne prisklasse.

Cormons er også med på Gambero Rosso om et par dage, så jeg. Jeg kan ikke være der desværre, programmet virker heller ikke så sindsoprivende, det ville have været et evt. glas på en naturvinsbar sammen med dig, som havde været attraktionen! (Apropos: tjek Rosforths nye sted i Havnegade . Den Vandrette)

VH Niels

Finare Vinare sagde ...

Ja, det här måste man ju prova vid tillfälle.

Ingvar - vilka producenter bör man kika efter i Friuli?

Det finns ju bara 130 ha där, så de kan inte vara många som gör franconia.