mandag den 14. juni 2010

2001 Produttori del Barbaresco Riserva Ovello


Aftensolen er på ingen måde på vej ned over denne fantastiske enkeltmarksriserva fra superårgangen 2001. Tværtimod. Produttori del Barbaresco er - som navnet indikerer / som bekendt - et kooperativ, hvilket man normalt slet ikke forbinder med produktion af topkvalitet. Undtagelsen som bekræfter den regel er uden tvivl Produttori, som år efter år laver Barbaresco i traditionel stil på højt niveau til gode priser. Normale-barbarescoerne er noget af det bedste value-for-money jeg kan komme i tanke om, og enkeltmarksriservaerne er i gode årgange i topklasse og kan gemmes i årtier. Der aftappes riservaer fra 9 cru'er, som lagrer 3 år på botti og halvandet år på flaske inden frigivelse.
I glasset er den her 01 Ovello utrolig smuk. Ærkeklassisk moden nebbiolo - decideret rødbrun med orange kant, en dyb rubinrød kerne og fed viskositet i strukturen. Selvom den er knap 9 år gammel skal den have luft for at vågne op, men så er det også med en fantastisk næse som man kan dufte til hele aftenen. Kirsebær, tranebær, appelsinskal, lakrids og mint helt up front og hele tiden med nye dybder og nuanceringer i form af muslingeskal, valnødder, skovbund, sødlige bolcher (kongen af danmark), tobak (samson), læder og gummitoner.
I munden er frugten vidunderlig med en tæt smagskoncentration i den sødmefulde nebbiolofrugt, genialt kontrasteret af den velkendte PdB-syre og flot lakrids sammen med masser af bittertoner som valnødder, slank bitter chokolade og appelsinshinde. Eftersmagen er vildt lang og intens med karakteristisk kirtelsprinklende frugtsyre og bær- og tobaksaromaer en masse. Utrolig balance og harmoni i den her vin. Elementerne er perfekte i forhold til hinanden. Hvis fx. Schiavenzas 03'ere er Richard Strauss, er dette Stravinsky: Klassicistisk, fokuseret, aristokratisk og råt.
 Philipson importerer.
93 

1 kommentar:

Italienska viner sagde ...

Underbart, man blir sugen på att öppna en till men först ska vi kolla av Rio Sordo!

/Patrik