onsdag den 28. juli 2010

1999 Mastroberardino, Taurasi Radici Riserva


Taurasi DOCG hører til blandt Italiens allerbedste vine og det historiske hus Mastroberardino hører til appellationens top. Taurasi laves på 100% Aglianico og riservaen her fra Montemarano-marken lagrer 30 mdr på en kombination af barriques og botti. Fra marken Mirabella Eclano laves Mastroberardinos anden top-taurasi 'Naturalis Historia' og basistaurasien 'Radici' blandes fra begge marker.
Farven er rubinrød med brunlige træk. Duften suser vildt flot op efter en rolig åbning - megakraftigt læder og lyse bær (kirsebær, ribs) sammen med sødlige toner fra sød pebermynte, klokkeklar pistace-flødeis og marcipan og med medicinskab, balsamico og sø underneden. En kompleks og helt igennem skøn duft. Det er en lækker og moden næse hvor elementerne er flettet helt ind i hinanden og fadet er integreret i helheden.
Frisk syre og flotte kirsebær i munden sammen med gode, men blide, tanniner. Smagen holder ikke helt hvad duften lover, men indtrykket er uhyre balanceret i (relativt!) blød stil - en ædel vin i munden på alle måder.
Eftersmagen er meget lang og beholder syren og de meget finkornede tanniner helt ud sammen med rene kirsebær og en ganske let understrøm af balsamico og ceder+nødder fra fadet.
Det her er en utrolig køn vin hvor elegance og power følges ad forbilledligt. Selvom det er en moden vin, skal den have love til at åbne langsomt. Den holder ihvertfald nogle år endnu. 225 kr. hos Supermarco, hvor eneste ulempe er, at man ikke helt ved, hvor længe så gamle vine har stået op på den varme hylde.
Læs også Frankofilens fine posts om denne og tidligere årgange.
93

2 kommentarer:

Fredrik sagde ...

Den är makalöst bra! Ska ge mig hän och beställa ett 6-pack. Smakade vanliga Taurasin 1998 för inte så länge sedan. Har tydligen legat på botti i massor år och nu äntligen buteljerats. De är för konstiga de där italienarna ;)

Anonym sagde ...

En stor del af Mastroberardino sælges også af Vinotekafynnis i Odense - og her kan jeg garantere at ingen vine har forkert behandlet. Forretningen har iøvrigt et solidt sortiment af gode, men mindre kendte italienere
Tjek hjemmesiden
/JAN