mandag den 7. marts 2011

2004 Fossacolle, Brunello di Montalcino

Fossacolle består af 4 hektar ved landsbyen Localita Tavernelle i det centrale Montalcino-distrikt, lidt mod sydvest. Fossacolle ejes og drives af Sergio Marchetti og hans familie, som tilplantede markerne i 1984 og debutterede med 97-årgangen. Brunelloen er deres topvin - Fossacolle har et no-nonsense portefølje uden enkeltmarksaftapninger eller riserva-udgaver. Der produceres Brunello og Rosso di Montalcino (fra samme marker, stokkenes alder afgør det) og IGT-vinen 'Riesci' på bordeaux-sorter. Brunelloen indledes med koldmaceration og gærer derefter 22 dage og lagrer et år på botti, et år på barriques og et år på cementtanke inden den aftappes ufiltreret.

Smuk og dyb rubinrød farve med begyndende orangetoner i kanten. Typisk langmacereret næse med masser af sødlig lak sammen med læder, tobak, kridt-støvet mineralitet og varme æteriske træk. Sød frugt af overmodne sorte kirsebær, lidt kogte brombær plus friskere/køligere toner af bærsorbet. Fadet bidrager med vanilie- og kakaotræk og med luft drejer duften mod kraftig mørk lakrids og kinnin.
Mega fyldig i smagen - koncentreret, halvmørk frugt i en overvældende bredde, med en imponerende konstant styrke hele vejen gennem munden. Godt bid i frugtsyren og superflotte bitre cement-tanniner som snørrer rigtigt sammen i finishen. God syre også i eftersmagen med alkohol (hele 15%), søde kirsebær og diskret kaffe. Ret exceptionel længde, bær-syren hænger virkelig ved i tungekanten.
Fadlagringen er nærværende men aldrig dominerende, hverken i duft eller smag - 'nyklassisk' stil efter bogen, i balancen mellem tradition på den ene side og moderne teknikker og påvirkninger på den anden.

Fossacolles Brunello er mere Bruckner end Brahms: Seriøs og imposant i velbalanceret og stilsikker komposition. Den varme frugt balancerer fint med de ranke kemisk-mineralske træk fra den lange maceration og strukturen klarer uden problemer fadbehandlingen. Ikke slank og elegant, men det betyder ikke at den er ufokuseret - det er en meget stilbevidst Brunello, som er stor og vellavet. Importeres af Philipson, men er pt. udsolgt i både denne årgang og 2005.
 
91 

2 kommentarer:

Italienska viner sagde ...

Låter som en sådan brunello man alltid söker men sällan finner? Jämt skägg med Altesino 2004?

/Patrik

Piu Rosso sagde ...

Hej Patrik! Der er en tyngde her som selvfølgelig nok overgåes i Montalcino, men som man fx. skal langt op i Chianti Classico- eller Nobile-divisionerne for at finde. Jeg kom umiddebart til at tænke på Molino di Graces Margone/Gratius.

Ja, Fossacolle og Altesino ligger på ca. samme kvalitetsniveau, men er ret forskellige - jeg købte en halvkasse af hver da Philipson solgte ud og de er begge forbløffende QPR. Stilmæssigt står Altesino dog mit hjerte mest nær: Den er klassisk, lys og oser (efter masser af luft!) af Montevertine-agtig old school power. Den topper ikke endnu og holder længere, tror jeg. For nu at fortsætte i dine musikanalogier (omend en anden genre): Hvis Fossacolle er Bruckner, så er Altesino netop Brahms:-)
Mange hilsner fra Niels