onsdag den 2. marts 2011

2009 Pietracupa, Greco di Tufo

Hvidvinen Greco di Tufo udgør sammen med Fiano d'Avellino og den røde Taurasi de tre store DOCG'er i Kampanien. Alle ligger i provinsen Avellino øst for Napoli og rummer nogle af syditaliens absolut bedste vine i begge farver. Avellino ligger kystnært og højt og klimaet minder mere om norditalien end det hede syd.
Pietracupa råder over ialt 6 hektar og er topproducent af alle tre DOCG-vine, især de hvide som dyrkes fra højtliggende marker.

Lys, gyldengul farve. Meget mineralsk og frisk næse med markante æbler sammen med pære og fed citrus og underliggende kompleksitet af sarte (hvide) blomster, friske blade og sukat.
Frisk og ren i smagen med ekstrem syre, som med det samme angriber hele munden. Æble-frugt igen og bag syremuren dukker i midtpaleten en fin sødmefuld understrøm af blomster og sukat frem sammen med delikat, sart basilikum. Syren beholder grebet og strammer rigtig godt til i finishen, hvor den bitre mineralitet er så kraftig, at den nærmer sig en tanninagtig fornemmelse(!). Flint- og bittertonerne dominerer også eftersmagen sammen med den slanke, syrlige Granny Smith-frugt og spæde (basilikum-)blade.

Lækker, mellemfyldig hvidvin i meget hård - men stadig elegant - stil og af umiskendelig høj kvalitet. Syre og bitterhed dominerer dog voldsomt og den er ikke særlig intens i duft og frugtfylde - virker ret lukket på nuværende. Efter sigende kan lagring være altafgørende for de kampanske hvidvine, og man fornemmer en kompleks og bredere palet, som endnu ikke er foldet ud.
 
88 

Ingen kommentarer: