onsdag den 11. maj 2011

2005 Emanuele Rolfo, Roero

Roero ligger få kilometer nordvest for Alba og Barolo på den anden side af Tanaro-floden. Her produceres bl. a. nebbiolo, barbera og den grønne arneis. Jorden er generelt mere sandet heroppe og det giver et lidt lettere nebbioloudtryk end i Barolo og Barbaresco. Roero blev DOCG fra og med årgang 2005 og må indeholde 2-5% arneis, men Emanuele Rolfos udgave er på 100% nebbiolo, som macererer 25-28 dage og lagrer et år på store fade. 

Smuk transparant rubinrød farve med rødbrune nuancer. Duften er skøn med afdæmpet, let balsamisk rød frugt og violer under tørre toner af jord, maltwhisky, nykløvet træ og et lille ræveagtigt animalsk element. Med luft vokser fersken(sten) og krydrede træk frem, især masser af lakridsrod og muskatnød. Æterisk og tør næse - arketypisk traditionel nebbiolo med medium intensitet.
I munden er vinen blød og mellemfyldig med delikat rød frugt sammen med kridtet bitterhed og blød lakrids. Strukturen er afdæmpet, der er rigtig fin syre i frugten, men i finishen er tanniner så godt som fraværende, de er helt integrerede som kridt-toner inde bag frugten. Eftersmagen har slanke lyse bær, grønne grene og en anelse fed fadgummi, men er lidt slap i frugten og lider i begyndelsen under den tanninløse kadence. Medium længde.

Balance er hovedtemaet i Italienska Viners fine indlæg om denne vin, og det ord er spot-on: Det er en afdæmpet nebbiolovin, som har en dejlig, delikat elegance og er i god balance. Jeg hælder måske personligt mere til en rå nebbiolostil, men balancen og elegancen er ikke til at tage fejl af - det her er høj kvalitet i traditionel, mellemfyldig stil. En fin madvin, men med den sarte rigdom er den efter min smag bedst uden mad. Skal have luft for at folde alle de subtile nuancer ud.
Winewise importerer og springer 06 over, men får snart 07'eren hjem. 05'eren her er vist meget tæt på udsolgt. 109 kr.
 
88 

3 kommentarer:

Italienska viner sagde ...

Kul att du provade, Niels! Det är sant att den här Roeron helt spelar på elegans och mineralitet, i motsats till råare och kraftfullare Langhe-kusiner. Jag tycker att Rolfos Roero har betydligt fler gemensamma drag med mina nordpiemontesiska favoriter än jämfört med Barolo/Barbaresco.

/Patrik

Italienska viner sagde ...

Förresten Niels. Följde det med några Cappellano hem från Stefan?

/Patrik

Piu Rosso sagde ...

Tak for anbefalingen, Patrik! Jeg tror, jeg så småt begynder at indse det nordpiemontesiske særpræg. Roeroen her er umiskendelig nebbiolo og alligevel mærker man en nuanceforskel fra Langhe. Glæder mig til at udforske den fremover.

Nej, ingen Cappellano med fra Jægersborggade denne gang, det har jeg stadig til gode. Jeg var bare hurtigt forbi en sen aften, så det var ikke et decideret togt. Trinchero, Lano, Fenocchio, Cornelissen og Gulfi står også på wishlisten: Det er et fantastisk sortiment, han har!

mange hilsner,
Niels