lørdag den 14. maj 2011

2006 G. D. Vajra, Barolo Albe

G. D. Vajra ligger i den højeste del af Barolo-kommunen, i 350-400 meters højde. Huset er etableret i 1972 og den nuværende ejer Aldo Vajra råder over 40 hektar i Barolo, heraf 10 med nebbiolo. 'Albe' er basisbaroloen med druer fra ca. 20-årige stokke på markerne La Volta, Coste og Fossati. Alba betyder daggry og flertalsbøjningen refererer ifølge Do Bianchi til solopgangene over de tre marker, som efter sigende skulle forløbe over 20 minutter. Barolo 'Albe' macererer i 20 dage og lagrer hovedsageligt på slavonske botti og en lille del på mindre fade.

Rubinrød farve. Metallisk-medicinsk næse med masser af den der helt specielle mønt-duft og apotek sammen med lys, rød frugt af umoden blomme, friske jordbær og rabarber plus lakrids, jord og en lille tone af friske ferskvandsfisk. Klassisk og meget fokuseret duft - slank, stålsat og typisk kridt-grynet.
Smagen er homogen og harmonisk. Det er ikke en blød vin, men elementerne er holdt stramt i ave og ligger som en strømmende kraft under en elegant overflade. Syren er tilstede, men behersket og det samme er tanninerne som tørrer rigtigt ud, men er helt integreret i frugten og forløbet. Meget karakteristiske nebbiolofinish i skolebogsudgave: Saftig frugtsyre der spidser til og lægger sig ud på siden af tungen og i kinderne, mens tanninerne tørrer midt i munden og så den mineralske støvsky af jord, kridt, lakridspulver og hvid røg som indleder eftersmagens udklang. Det er godt! Syre- og tanningrebet tager ikke helt resolut fat og slipper lidt hurtigt, så selvom det er klassisk og elegant savner jeg den sidste koncentration i strukturen.

Her er ikke kødfuld, modernistisk schwung eller powerstilens voldsomme jerngreb - ikke det store vingesus, men en traditionel, elegant og helt ren Barolo med et godt fokus. HJ Hansen sælger for 200 kr. sommeren over. Selvom den er ung, vurderer jeg umiddelbart, at den ikke vinder specielt ved lagring men topper om et-to års tid og holder niveauet nogle år. Bl. a. McDuff og Vinhulen har smagt hele Vajras storslåede portefølje. 
89 

Ingen kommentarer: