torsdag den 23. juni 2011

2009 Tenuta la Meridiana, Barbera d'Asti 'Le Gagie'

Tenuta la Meridiana producerer en spændende serie vine fra ca. 15 hektar i Montegrosso d'Asti - bl. a. med en rosato på dolcetto, en chardonnay-passito og en sød mousserende malaga på ældgamle stokke. Kernen i linien er dog barberaerne, som der er 4 af med forskellige gærings- og lagringsstrategier. Topvinen Barbera d'Asti Superiore 'Tra la Terre e il Cielo' er en fuldfed moderne barbera af meget høj kvalitet med kort macertion og lagring på nye barriques, men da jeg smagte dem alle på en lille introduktionssmagning, var det alligevel den traditionelle Barbera d'Asti 'Le Gagie', som tiltalte mig mest. 3 hektar med udbytte på 50 hl/ha, 15 dages maceration og et års lagring på 30hl (franske) botti. Jeg købte en flaske med hjem til rigtig test ved bordet:

Halvtransperant rubinrød med lysviolette reflekser. Vidunderlig klassisk næse hvor usminket, ren barberafrugt trædder frem: Tør, æterisk duft med masser af tobak, lakrids, frugt af blomme og kirsebær og krydderi af peber, jord og tørre krydderurter. Med luft vokser en sødlig lim-tone ud.
Smagen holder stilen med et virkelig forførende paradoksalt fletværk af meget høj syre, fløjlsblød saftig frugt og tørre tobakstoner. Flot fokus igennem munden og skøn, letkrydret finish med lakrids- og syre-sammensnørring og små feminine tanniner. Den elegante lakrids er med hele vejen, også i den lange eftersmag med sødlig blomme, kirsebær, lim, lakrids og olivenolieagtige botti-strejf.

En traditionel og virkelig delikat barbera med flot harmoni mellem den karakteristiske syre og en lækker sødme, og som på en skøn måde kombinerer koncentration med slank elegance. Fantastisk madvin - vinder med luft.
 
87 

Ingen kommentarer: