mandag den 1. august 2011

2008 Cantina Bolzano, Lagrein Grieser Riserva Prestige

Lagrein er Alto Adiges (Sydtyrols) indfødte drue nummer eins. Den kan beskrives som en slags negation af nebbiolo: Tæt blå-violetfarvet, lav syre, blød mørk frugt og helt tanninløs. Cantina Bolzano (Kellerei Bozen) er et kvalitetsorienteret kooperativ med ialt 310 hektar fordelt på ca 200 medlemmer. Her tester vi deres top-lagrein, som gjorde et stort indtryk på Gambero Rosso-smagningen sidste år. Lagrein Grieser Riserva Prestige kommer fra de bedste marker i Gries i 250 meters højde, hvor nogle af stokkene er op til 100 år gamle. Den lagrer et år på barriques.

Uigennemtrængelig blåviolet farve, impregnerer nærmest glasset med sin ekstreme pigmentrigdom. Blød og venlig duft af solbær, æble, vanilje og frugtyoughurt og lette undertoner af korn, læder, petroleum og sødlakrids. Ikke særligt intens duft men frugtig og meget behagelig.
Smagen er mørk og fyldig - typisk lagrein med den mørke, bløde saftighed. Drikkeyoughurt, afdæmpede blåbær og æble(juice) og senere tilføjes læder, smør, fadgummi og -karamel hen mod finish. En lille varme i afslutningen som er uden tanniner, men med god kraft i komponenterne. Mørk, frisk bærfrugt sammen med sødlige fadaromaer i eftersmagen, som er lang og ganske intens.

Det er en skøn vin med flot koncentration og balance, utrolig smooth samtidig med at den er druetypisk og karakterfuld. Jeg er fan af lagreins paradoksale, gennemsigtige tæthed og bløde saftighed men er lidt i tvivl om druen er egnet til 'store' vine, hvor den mørkt læskende natur trænges i baggrunden af koncentration og fadlagring. Kvaliteten her er objektivt høj, men jeg foretrækker nok alligevel lagrein i stil med fx. Hofstätters basisudgave og havde nok forventet mig noget mere af denne riserva end den levererede i dag. 165 kr i Supermarco.
 
89 

Ingen kommentarer: