søndag den 2. oktober 2011

2009 Vincio & Vaglio Serra, Barbera d'Asti Superiore 'I Tre Vescovi'

Superiore-barbera fra det det store kooperativ i Asti-zonen, som specaliserer sig i barbera. 180 medlemmer råder over ialt 320 hektar. 
Mørk rubinrød farve med violette træk. Tilbageholdende, sød barberanæse med meget kraftig anis, sødtobak, sødlakrids og frugt af blommekompot og kirsebær.
Smagen har egentlig god kraft med druetypiske bløde kirsebær. Barberatrademarket - syren - er ok, men kan ikke rigtig sætte sig igennem overfor en markant sødme, som faktisk ikke er særligt tiltalende. Det smager lidt af for gamle spisedruer og dårlige fade. Finishen er ikke kraftfuld, men frisker en smule op, hvorimod eftersmagen med gajolpastil og alkohol i front er decideret svag og temmelig kort. Vinen vokser ikke og får urene toner af kiks og granny smith-skræl og endnu mere markeret alkohol - temmeligt uharmonisk indtryk overordnet.
Til en ukompliceret pasta går det an, men ikke på egen hånd. Jeg foretrækker under alle omstændigheder faktisk producentens basisbarbera, som er noget friskere og ikke har den der gammel-sødme. Dansk supermarked importerer. For en vin omkring de 50 kr er det da godkendt, for en superiore skuffende.
80

4 kommentarer:

Svenssonsmakaren sagde ...

Aha, jag vänder mig direkt till specialisten. Barbera, vilka favoriter har du? Drack nyss La Spinetta Ca' di Pian Barbera 07:a och måste säga att jag tjusades, trots något slätstruket och aningen för mycket fatkänsla.

Mvh David

Piu Rosso sagde ...

Hej David! Jeg læste godt din Ca di Pian-post - spot-on beskrivelse, jeg husker den igen så tydeligt ved at læse din note og er helt enig i din konklusion, at det er rigtig godt og vellavet, men også en anelse cab-blendagtigt og fadpræget.
Når det gælder Piemonte, har jeg indtil videre været mere til nebbiolo, dolcetto og endda grignolino end barbera: Jeg har haft lidt vanskeligt ved den bløde og tanninfattige profil, som druen har og er nok personligt mere til de kantede og hårdere piemonte-druer. Så jeg har ikke investeret så meget i at jagte de sublime barberaoplevelser som helt sikkert findes derude, til at kunne hævde nogen ekspertise:-) Der skal du over på Italienska Viner, hvor Patrik er mere disponeret for druen end mig og har smagt sig igennem meget fremragende barbera. Men anbefalelsesværdige oplevelser (alle i mere klassisk stil end Ca di Pian) er alligevel kommet forbi min vej, bl. a. Viettis Tre Vigne, G Mascarellos Scudetto og Roagnas langtlagrede Barbera d'Alba. I det lidt mere moderne hjørne kan Aldo Conternos Conca Tre Pile, Correggios Barbera d'Alba og Serradenaris Superiore varmt anbefales. På min egen barbera-to do-liste står bl. a. Trincheros og Coppos Barbera d'Asti'er og Scarzellos alba sup. - alle anbefalet af Patrik.

Bedste hilsner,
Niels

Svenssonsmakaren sagde ...

Hej Niels

Jo jag såg att du också hade satt korkskruven i Ca di Pian. Och jo, vi var var väldigt samtämda :). Har även läst dina andra noter om Barbera viner och förstår vad du menar, ingen av dessa verkar varit riktigt bra.

Frågan som inställer sig är om man kan göra något riktigt, riktigt bra på Barbera druvan? Modernt eller klassiskt..

Ska prova någon/några av de tipsen du gett, dessutom fick jag ett tips om Cappellanos barbera i den äldre skolan, men å andra sidan ligger snittet på 80åriga stockar belägna på nebbiolomark :) så då kanske det inte kan bli fel.

Mvh David

Italienska viner sagde ...

David - Visst kan barbera vara riktigt bra - både modernt och klassiskt. En sympatisk aspekt med barbera från de tunga, traditionella producenterna är att de sälla blir särskilt dyra. Prova exempelvis en Bartolo Mascarello San Lorenzo 2006 (finns hos Stefan Töpler) eller en Barbera d'Alba från Giuseppe Rinaldi eller nämnda Cappelano så behöver du ändå inte slanta upp med mer än €15-20, för viner av skyhög kvalitet. De moderna är (som vanligt...) en annan femma, Braidas Ai Suma är ju spektakulär men kostar å andra sidan en vacker slant.
De rena och enkla barberorna från Brezza (Santa Rosalia), Brovia (Sori del drago) och Scarzellos superiore är också underbara.

/Patrik