tirsdag den 10. juli 2012

2009 Occhipinti, Il FrappatoTop-frappato fra the rising star Arianna Occhipinti i Vittoria på Sydsicilien. Maceration i 50 dage og lagring 14 måneder på store fade. Dyrket biodynamisk, høstet ved lavt udbytte på 40 hl/ha, gæret på naturligt gær og aftappet med minimal svovltilsætning og uden klaring eller filtrering.

Rubinrød farve med rabarberkompotfarvede kanter. Duften er fantastisk med et fyrværkeri af tindrende lyse bær i genren tranebær, tyttebær, ribs, rabarber, skovjordbær osv: De helt slanke bær med masser af syre og bittertoner. Samtidig er der skøn pulver- og lakridsrodslakrids, en anelse læder og en pebret kryddertone. Stilen er naturlig, übermineralsk og lyst æterisk, og selvom det er måneder siden, sendes man omgående tilbage til sidst der var Occhipinti i glasset: Det her er så personligt som noget og man glemmer det aldrig.
Meget let i munden: Frugtdrevet, syrlig og spillevende vin, som er fantastisk sammen med mad og på trods af sit florlette ydre gemmer på en dyb kompleksitet i den friske saft. Med luft folder den ene bærnuance efter den anden sig ud, altid ledsaget af den mineralske og let peberkrydrede aromatik. Finishen føles en anelse svag - måske fordi alt andet er så syrligt og intenst: Næsten ingen tanniner (interessant at det kan lade sig gøre med så lang skalkontakt) og både syre og mineraler er ligesom allerede sat i spil forrest i forløbet. Men eftersmagen er meget lang og interessant og byder på masser af ribs, æbleskræl, mineraler og lidt sæbet parfume.

En smuk og let dansende vin, som kræver den rette temperatur (ikke for varm, ikke for kold!) og noget opmærksomhed for at folde alle sine facetter ud - men så belønnes man også. Cykl ind/ud til Cibi e Vini på Christianshavn og køb en flaske af den her fe-eliksir! Koster 188 kr eller lige nu i en fristende Occhipinti-kasse for 785 kr. Læs mere om Il Frappato hos Finare Vinare.
91

5 kommentarer:

Italienska viner sagde ...

Aah, så skönt för dig, Niels. Att slippa den småländska svältkosten och dricka lite rediga grejer igen.
Har du förresten provat tidigare årgångar av Il Frappato?

/Patrik

Piu Rosso sagde ...

Hej Patrik! Nej jeg har ikke prøvet tidligere årgange - jeg så du havde smagt en 05'er. Umiddelbart virker den - trods sit seriøse scheda - som en vin hvor primærfrugten er essentiel og jeg vil glæde mig til at smage en 10'er. Hvad mener du?

Jeg havde nok forventet et tydeligere ekstra-gear i forhold til SP68, men det synes jeg egentlig ikke der er. Den er til gengæld også ekseptionel af en 'basisvin' at være!

VH Niels

Italienska viner sagde ...

Sant, primärfrukten är A & O men det fanns sköna mognadstoner i 2005:an.

Jag har inte följt upp Occhipinti-spåret som jag kanske borde. Tycker att hajpen börjar likna idoldyrkeri? Visst är det riktigt sköna grejer men det finns det mycket annat som också är, och som av någon anledning inte får lika mycket strålkastarljus... ;)

/Patrik

Piu Rosso sagde ...

Tja, du har nok ret - også i vinens verden tiltrækker en smuk ung kvinde i front lyset.. Men det er jo ellers vine lige i din stil, må man sige. Det aktuelle CeV-tilbud er virkelig fristende, SP68'erne kan man vist ikke få for mange af og jeg er spændt på nero d'avolaen også.
VH Niels

Italienska viner sagde ...

Sant igen. Vinerna är mycket trevliga och det skulle inte förvåna mig om jag inom kort är ägare till en CeV-6-pack. :)

/Patrik